Szeged és környéke

2015.04.03. 23:48

Nem olcsóbb az állami gázszolgáltató

Szeged - Olcsóbb gázt kerestünk a nemzeti gázszolgáltatónál, de nem találtunk. Ígéreteket viszont kaptunk, hogy ˝megőrzik a rezsicsökkentést˝.

Segesvári Csaba

 Lesz áram és távhő is


A nemzeti holding következő lépése a villamosenergia-szolgáltatás lesz, amely a tervek szerint 2016 januárjában indul, később pedig a távhőszolgáltatásban szeretnének alternatívát kínálni.

 

Megkezdte működését április 1-jén az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ). A cég először csak a gázszolgáltatásba kapcsolódik be, honlapjuk szerint a nemzeti vállalathoz Szegeden a Széchenyi téri postán lehet csatlakozni.


Miért kell nekünk a nemzeti gáz? – erre kerestük a választ tegnap délben. A szegedi nagypostán hatalmas tábla jelzi, hogy az ENKSZ-ügyintézés az első emeleten van. Egy kedves hölgytől megtudtuk, az átlépéshez mindössze két papírt kell kitöltenünk, onnantól kezdve minden megy a maga útján. – De mennyivel lesz olcsóbb a gáz? – kérdeztük, amire az ügyintéző elmondta: semennyivel. Ugyanis az ENKSZ ugyanazokkal az energiahivatal által meghatározott díjakkal dolgozik, mint a megyében jelen lévő GDF SUEZ Zrt.


– Akkor miért váltanánk – tettük fel az újabb kérdést, amire az ellátásbiztonságot, a rezsicsökkentés megtartását hozta fel.

 

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba


Az ENKSZ indulásakor [namelink name="Németh Lászlóné"] elmondta, hogy összesen 300 helyen várják a költségeik csökkentésére törekvő, átjelentkezni kívánó fogyasztókat. Az MTI beszámolója szerint az egykori nemzetgazdasági miniszter azt mondta, „a nemzeti közszolgáltatás lényege, hogy a nonprofit alapú, az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó, takarékos működéssel folytatódhat a rezsicsökkentés, amelynek hatására Magyarországon a földgáz és az áram ára az egyik legalacsonyabb lett az Európai Unióban".


Németh Lászlóné arra az újságírói kérdésre, hogyan kínálhat kedvezőbb gázárat az új szolgáltató a régieknél, azt válaszolta: a lakossági, kisvállalkozói körben a mérőórák nagysága befolyásolja a díjat, ezeket a berendezéseket kisebbekre tervezik cserélni.


Az egykori gazdasági miniszter költségcsökkentési terveit erősen korlátozza, hogy a lakossági fogyasztók jelentős többsége 20 köbméter/óránál kisebb mérőt használ. Felhívtunk több gázszolgáltatót, hogy megtudjuk, átszerződéskor kaphatunk-e a jelenlegi, 20 köbméter/órásnál kisebb – vagyis olcsóbb – mérőt, de a válasz egyértelmű nem volt. Az egyetemes szolgáltatók azt mondták, létezik ugyan kisebb mérő, de a fogyasztónak a jogszabályban meghatározott díjat kell fizetnie: ez havonta 766 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!