Szeged és környéke

2016.07.05. 21:06

Nem pajzán járat a kéjvonat

Engi József közlekedési mérnököt egykori vasutas kollégájával leptük meg kiállításán. Az üdvözlő ölelés után már együtt magyarázták: a kéjvonat nem valami pajzán járat volt.

K. P. T.

Én csak egy napszámos vagyok, a lényeg a vasút – ezzel a mondattal invitált a 80 éves [namelink name="Engi József "]Kecskéstelepre, ahol a művelődési házban kiállítása nyílt. Azzal a kívánsággal fordult lapunkhoz, hogy a vasútról méltó módon emlékezzünk meg a szegedi vasúti közlekedés 175. évfordulóján.


Kincset keresünk!


Lapunk új, Kincskeresők című mellékletének célja, hogy ne „csak" tájékoztassuk olvasóinkat: amiben tudjuk, lehetőségeink megengedik, és a célok is összhangban állnak szerkesztőségünk értékrendjével – segítsük is életüket. Ha önnek vagy valakinek a környezetéből van olyan álma, vágya, kérése, amelyet valóra válthatnánk, jelentkezzen a [email protected] e-mail-címen, vagy küldje el kívánságát levélben a 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre „Kincskeresők" jeligével. Kérjük, egy rövid bemutatkozás mellett írja le történetét, és azt, miért az a kérése, amit megfogalmaz.


– Már a nagyapám is olvasta a Délmagyart, én is 50 évig előfizetője voltam. A feleségemmel minden reggel versenyeztünk, ki hozza el előbb a postaládából. Tavaly hosszú betegség után elhunyt, a szívem szakadt meg, amikor nélküle indultam az újságért. Mégse bírom ki, elolvasom, ami érdekel, csak most a családom hozza el nekem a Délmagyart – kezdte történetét Engi József.

 

A lényeg a vasút. Fotó: Frank Yvette


A nyugdíjas közlekedési mérnök tárlatán lapunk több cikkét is szemlézte. Szakmai erősítéssel érkeztünk a nyár folyamán még megtekinthető kiállításra, [namelink name="Veréb Győzőné"] Gizellát hívtuk el meglepetésvendégként, a nyugdíjas asszony vezeti ugyanis a vasutasok szakszervezetét és nyugdíjasklubját.


A lebombázott vasúti híd csonkján ma már falmászók gyakorolnak, és elfelejtjük, hogy a bölcsészkar épülete volt a vasúti leszámoló.

Öleléssel üdvözölték egymást, hiszen – meglepetés ide vagy oda – vasutasként régi ismerősök. Együtt magyarázták ezután, hogy a falon lógó „kéjvonat" felirat nem valami pajzán járat volt, ma inkább élménytúrának mondanánk. Amíg Engi József örömmel mesélt, az asszony megállapította: egyedülálló a nyugdíjas mérnök tárlata, mert a szegedi vasút egész történetéből szemezget. A lebombázott vasúti híd csonkján ma már falmászók gyakorolnak Újszegeden, és azt is elfelejtjük, hogy a bölcsészettudományi kar mai magenta színű épülete volt a Vasúti Leszámoló Központ.


Búcsúzóul megbeszélték: a legnagyobb internetes közösségi oldalon folytatják a beszélgetést, úgyis mindketten használják.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!