Szeged és környéke

2010.03.04. 18:55

Nem tudják az újszegedi csőtörés okát

Szeged - Az újszegedi víztorony mellett lakók elmondták: nem a szerdai csőtörés volt az első a városrészben, ám ez okozta eddig a legnagyobb kárt. Közel 2000 köbméter víz folyt el, elárasztva a környező kerteket és pincéket.

Bobkó Anna

Vastag csövek hálózták be még csütörtökön ottjártunkkor is a Töltés utca, a Fő fasor és a Bal fasor által határolt területet – a házak pincéiből szivattyúzták ki a vizet. Megírtuk: szerda délután elrepedt egy 300 milliméteres főnyomócső az újszegedi víztorony közvetlen közelében. Az útburkolat alól feltörő víz elárasztotta a környéket, és csak éjjel 11 órára sikerült elszivattyúzni.

Tűzoltók, a Vízmű Zrt. húsz szakembere dolgozott a helyszínen öt szivattyúval, és a Vízmű két legnagyobb teljesítményű csatornatisztító célgépével. Balaton Krisztinától, a Szegedi Vízmű Zrt. sajtóreferensétől megtudtuk: körülbelül 2000 köbméter víz folyt el, azt azonban még mindig nem tudják, hogy mi okozta a hibát, ugyanis először meg kell tisztítani a helyszínt, majd kiásni a csövet. Ennek cseréjével várhatóan már ezen a héten végeznek, ha sikerül, jövő héten betemethetik a munkagödröt. Az elrepedt főnyomócső miatt nem került veszélybe a környéken élők vízellátása, azt ugyanis a többi vezetékből pótolták. Ám enélkül is kijutott az ottaniaknak a kellemetlenségekből: sártenger borítja udvaraikat.

Déneséknél a terasz széléig állt a víz. Amit csak tudtak, kimenekítettek. Fotó: Karnok Csaba

Déneséknél a terasz széléig állt a víz. Amit csak tudtak, kimenekítettek.
Fotó: Karnok Csaba

– A mi telkünk a legmélyebb fekvésű, ide gyűlt össze a legtöbb víz – hallottuk Farkas Judittól, aki elmondta: nem ez volt az első alkalom, hogy elárasztotta a víz a kertjüket. Az elmúlt években már többször volt itt csőtörés, ám eddig a távolabbi szomszédok megúszták az árt. Most azonban a terasz széléig állt a víz Dénes Ilonáék kertjében is. – Amit tudtunk, kimenekítettünk az udvarról és a pincéből, de így is sok mindenünk odaveszett – magyarázta Dénes Ilona, aki bízik benne, hogy többé nem fordul elő ilyen baleset.

Balaton Krisztina elmondta: a lakók kárát nem a Vízmű, hanem a biztosító fedezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!