Szeged és környéke

2012.03.26. 22:22

Nem tudták megmenteni a Szőke Tiszát

Szeged - Véget ért a Szőke Tisza megmentésére tett első kísérlet: a civil önkéntesek saját eszközökkel, és felajánlások segítségével próbáltak javítani a helyzeten – mindhiába.

Munkatársunktól

Nincs tovább: a Tisza gyakorlatilag elöntötte a Szőke Tiszát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az önkéntesek folyamatos harcban álltak a hajótestbe betört vízzel. Bár időszakosan kisebb sikereket értek el, ezek sajnos nem bizonyultak tartósnak – tudtuk meg Balogh Tamástól. A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke a mentésről elmondta: március 10-én, szombaton a Tiszayacht Kft. munkatársai összetörték a kikötő vizét borító 5–10 centiméteres jégtakarót, majd átrendezték az öbölben álló hajókat, bárkákat, uszályokat, hogy a mentéshez szükséges járművek jobban megközelíthessék a Szőke Tisza roncsát.

Nincs tovább: a Tisza gyakorlatilag elöntötte a Szőke Tiszát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szőke Tisza-dosszié - a legfrissebb írások

Utat törtek a Szőke Tiszához - galériával
Egyeztetnek a műtárggyá avanzsáló Szőke Tiszáról
Hullámsírban végezheti a patinás Szőke Tisza - galéria
Megsüllyedt a Szőke Tisza

Az elképzelések szerint a hajó mellett elsüllyesztett és ebben az állapotban hozzákötött, majd szivattyúzással újra felemelt bárkának kellett volna felemelnie az ugyancsak szivattyúzással könnyebbé tett hajót. Ám a megvalósítást akadályozta a Szőke Tisza közelében felborult tápéi komp. A roncsemelő tagként alkalmazott bárka nem fért oda tőle a hajóhoz. A hajó felúsztatására tett első kísérlet tehát nem járt sikerrel. Napokon keresztül szivattyúzták a vizet a helyiségekből. Ezek vízmentességét azonban csak az otthagyott szivattyúval sikerült fenntartani. Amint leállították a berendezést, a szárazra szívott helyiség 20–25 perc alatt újra megtelt.

– A géptérben és a kazántérben álló víz meg sem mozdult. A hátsó hajótérben 4 centiméterrel csökkent a vízszint, majd megállt. Az orrban ugyan sikerült többször is teljesen vízteleníteni a lánckamrát és a matrózszállást, a víz azonban minden alkalommal visszatért. Bár az elsüllyedt hajóorr 10 centiméterrel felemelkedett – ekkor sikerült is az emelőtagként használt bárkához kötni – ám sajnos újra megtelt vízzel, s ekkor a köteleket elszakítva, mint a vízbe dobott kő, süllyedt újra a fenékre – összegezte [namelink name="Balogh Tamás"]. Hozzátette: a civilek a lehetőségeik végére értek. Nem rajtuk múlt, ők mindent megtettek, ami módjukban állt – a rendelkezésre álló erőforrásokkal ennyi sikerült. Ha valaki más még akar tenni valamit: itt az utolsó lehetőség, hiszen a felszámoló hamarosan eladásra hirdeti meg a hajót.

Nincs tovább: a Tisza gyakorlatilag elöntötte a Szőke Tiszát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Műemlékvédelmi Hivatal illetékesétől megtudtuk: a műtárgyi védelem alá helyezés még folyamatban van. Április végére dőlhet el a Szőke Tisza sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!