Nem ünneplik meg a tízmilliárdos beruházást

Noha Szeged város honlapján és korábbi cikkeinkben is 2006. szeptember 19-e szerepel az ISPA által is támogatott csatornázás várható befejezéseként, a teljes hálózatot és vele együtt a helyreállított utakat csak október 20-áig kell átadnia a kivitelezőnek.
Baktón gőzerővel dolgoznak a csatornaépítők. A Tölgyfa utcában itt tartanak. Fotó: Schmidt Andrea

Botka László polgármester 2003. szeptember 19-én a városházán Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter jelenlétében írta alá Zsigmondi Andrással, a Culvert 2003 Konzorcium képviselőjével a szegedi csatornaberuházás kiviteli szerződését. Rá egy hónapra az önkormányzat lapjában, a Szegedi Tükörben úgy nyilatkozott Ács Sánta Ágnes szegedi ISPA-koordinátor, hogy „a Culvert 2003 Konzorcium vállalta, hogy a szerződés aláírásától számított 36 hónap alatt, azaz 2006. szeptember 19-éig befejezi a csatornaberuházást Szegeden.” Ez a határidő szerepel a mai napig a város honlapján is, és lapunkban is többször írtuk, hogy a munkával szeptember 19-éig végeznek. A honlapon egyebek mellett az áll, hogy nem csupán 253 kilométer csatornarendszert építenek ki Szegeden, de a program keretében „a csatornázással érintett utcák szilárd burkolatot kapnak.”

Az utolsó kilométerek

Szegeden közel 11 ezer ingatlant kötnek rá a rendszerre, és a bekötésekkel együtt 253 kilométer csatornát építenek. Novák Gyulától, az SZVMF Rt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy jelenleg a 253 kilométerből csak 45 kilométert nem helyeztek üzembe. Elmondása szerint a kivitelezők gőzerővel dolgoznak Dél-Újszegeden és Baktón.

– Szeptember 19-ére – egy utca kivételével – mindenhol földbe kerül a csatorna Szegeden. Ezzel azonban nem ér véget az utóbbi évtized legnagyobb beruházása, az ISPA által is támogatott, 9,5 milliárd forintba kerülő szegedi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, mert utána még bizonyos helyeken utat építenek, aszfaltoznak és helyreállítják az útpadkát a kivitelezők – mondta tegnap lapunk érdeklődésére Novák Gyula. A csatornázási munkálatokat bonyolító Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő (SZVMF) Rt. vezérigazgatója, a csatornaprogram felelős mérnöke szerint rosszul tudjuk, hogy a Culvert 2003 Konzorciumnak szeptember 19-ére kellett volna mindennel, csatornafektetéssel és útépítéssel végeznie.

Baktón akad még tennivaló az átadásig. Fotó: Schmidt Andrea

Novák hangsúlyozta: a kivitelezőnek – szerinte ez áll a szerződésben is – azt követően kellett 36 hónap alatt végeznie a beruházással, hogy három éve, 2003. október 20-án átvette a munkaterületet. Az október 20-i határidőt egyetlen kivétellel tartani tudják. Dél-Újszegeden, a Kertész utcában november 17-ére készül el a rendszer. Ha nem végez ekkorra a kivitelező, súlyos kötbért kell fizetnie. Novák közölte, bizonyos helyeken hetekig nem tudtak dolgozni a városban a csatornaépítők az árvízi vészhelyzet miatt. A vezérigazgató zagyvaságnak nevezte azt a városban terjedő hírt, ami szerint visszadátumozzák az építési naplókat. Novák az önkormányzati választások előtt nem számít nagy ceremóniára, szalagátvágásra.

– Mivel folyamatosan vettük át az elkészült szakaszokat, nem tervezünk nagy, az egész beruházást lezáró ünnepséget – válaszolta megkeresésünkre Solymos László. A városüzemeltetési alpolgármester felvetésünkre, azért nem lesz ünnepség a választások előtt, mert szeptember 19-ére nem épül meg a teljes csatornarendszer az úthálózattal, azt felelte: a 36 hónapot a munkaterület átadásától számítják, így nincs csúszásban a beruházás.