Szeged és környéke

2019.06.03. 21:37

Nemzeti összetartozás napja: kiállítással ünnepelt a kormányhivatal

A Dél-Alföld, Bácska és Bánát hajdani területi egységére, etnikai sokszínűségére rámutató tárlat bemutatásával ünnepelte az összetartozás napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Hajó Edina

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a szegedi Fodor József Kollégiummal közösen ünnepelte az összetartozás napját egy kiállításmegnyitóval, amely a Dél-Alföld, Bácska és Bánát hajdani területi egységére és etnikai sokszínűségére mutat rá. A multikulturalizmus évszázadai a Bácskában és Bánátban című tárlat megjárta már Brüsszelt, Temesvárt, Szabadkát, majd számos magyarországi, romániai és délvidéki városban is láthatta a közönség. 10 évvel ezelőtt készíttette Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, hogy bemutassa Európának a régió történelmét, a ma már három országban elterülő vidék több évszázados életét, nemzetiségi változásait. A tárlat nem hallgatja el a trianoni tragédiát, amikor három részre szakították a szerves egységet képező területet.

 

A nemzeti összetartozás napja alkalmából nyílt kiállítás a Csongrád Megyei  Kormányhivatalban - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

A megnyitón Juhász Tünde hangsúlyozta: fontosak közös értékeink és múltunk, ez a kiállítás is erősíti nemzetünk megtartó erejét, az anyaországi és a határon túli magyarok összetartozását. Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese arra emlékeztetett, hogy 1945 után megpróbálták kitörölni a magyarok emlékezetéből, hogy a határainkon kívül is élnek magyar közösségek.

– Ez egy rendkívül pusztító örökség, hosszú és nehéz küzdelmet kellett azért folytatni, hogy találkozzunk a problémával. Ez a küzdelem már véget ért, épp ezért kötelességünk emlékeznünk arra, hogy határaink közelében jelentős számú magyar él

– fogalmazott a történész.


A 22 tablóból álló sorozat két hétig lesz látható a kormányhivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!