Szeged és környéke

2019.04.17. 21:11

Nemzetközi konzorcium tagja lett a Szetáv

Egy tíztagú konzorcium egyetlen magyar tagja lett a Szegedi Távfűtő Kft. A geotermikus fejlesztéseket támogató kutatásokkal, a lakosság tájékoztatásával foglalkoznak majd a kutatók.

Hajó Edina

 Egy nemzetközi konzorcium egyedüli magyar tagja lett a szegedi távhőszolgáltató projektfejlesztő csapata. Az európai uniós kutatási alapprogramban az izlandi, kanári-szigeteki, skót, angol, német és belga geotermikus kutatással, fejlesztéssel az alternatív energiák elterjesztésével foglalkozó kutatóintézetekkel egy programba került a Szetáv Kft.


Ráadásul a program három kutatási helyszíne közül az egyik Szeged lesz. Nemrég kezdték fúrni Szegeden a geotermikus kutakat, ezek által zöldenergiával fűtik majd Szegedet. A pályázat keretében a fejlesztéshez kötődő szociológiai, szociográfiai kutatásokat végeznek majd a kutatók.


– Az itt szerzett tapasztalatokat összegzi majd az Unió. Azt vizsgáljuk, hogyan lehet a zöldenergia fontosságát elterjeszteni, főleg a közép-európai régióban – magyarázta Kóbor Balázs, a szolgáltató ügyvezetője. Az ez év őszén induló projektben a Szetáv a konzorcium által kidolgozott újszerű eljárásokat teszteli. A program három évig tart, ezalatt érkeznek ide külföldi kutatók.

Címkék#kutatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!