Szeged és környéke

2014.06.25. 17:35

Népszerűek a dizájnerdrogok Szegeden

Egyre fiatalabb korban próbálják ki a drogokat a tinédzserek, a legális és illegális szerek felhasználóinak aránya nőtt. Június 26-a a drogellenes nemzetközi világnap.

Delmagyar.hu

Megnőtt a dizájnerdrogok népszerűsége Szegeden és környékén, de még mindig a legális drogok vezetik a fogyasztói listát - tudtuk meg [namelink name="Arany Zoltántól"]. A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője elmondta, egyre fiatalabb korban, 13-14 évesen próbálják ki a drogokat a fiatalok.

Világnap

Az ENSZ 1987-es határozata szerint június 26-a a drogellenes nemzetközi világnap. 1988 óta ezen a napon különböző prevenciós kampányokkal próbálják felhívni a figyelmet a kábítószer-használat veszélyeire világszerte. Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot.
A fogyasztók körében az alkohol, a marihuána, illetve dizájnerdrogok a legnépszerűbbek, a fiatalokra jellemző a pszichotikus gyógyszerek kipróbálása is.

Négyévente készítenek országos felmérést (ESPAD) a drogfogyasztásról a szakemberek. A 2011-es adatok szerint Magyarországon a 16 évesek negyede napi rendszerességgel dohányzik, 60 százalékuk pedig legalább egyszer volt már részeg. A felmérés szerint hazánkban a diákok 61 százaléka iszik havonta, leginkább tömény alkoholt, amit szívesebben fogyasztanak a lányok.

A három évvel ezelőtti felmérésből az is kiderül, hogy a magyar diákok 35 százaléka gondolja úgy, hogy könnyen beszerezhető a marihuána, és hogy a fiatalok 20 százaléka használt már valamilyen tiltott drogot, és megnőtt az illegális kábítószereket kipróbálók aránya.

A marihuána is népszerű. Illusztráció: Internet

A marihuána is népszerű. Illusztráció: Internet

Mi az a dizájnerdrog?

A "designer drug" elnevezés az 1980-as években jelent meg az USA-ban, és elsősorban a különböző opiod típusú anyagokra (például a fentanyl nevű szer variánsaira) és az MDMA-ra vagyis az Ecstasy tablettákra alkalmazták. A drogszakma a dizájnerdrogok kifejezéssel többnyire azon szerekre utal, amelyeket valamely, tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre azért, hogy az újonnan keletkezett anyag hatása az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen az illegális szerek listáján. (Forrás: Internet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!