Szeged és környéke

2010.08.07. 22:54

Néptáncfesztivál Zsombón török, észt és cseh vendégekkel

Zsombó - Színes viseletbe öltözött néptáncosok szórakoztatták az érdeklődőket Zsombón, a fellépők Észt-, Török- és Csehországból érkeztek a megyejáró fesztiválra.

Kovács Kriszta

Kék és zöld pántlikák, piros és sárga bokréták, hímzett ingek, pörgős szoknyák, kendők és kalapok - a színes viseletbe öltözött táncosok forgatagában mindig van mire rácsodálkozni. A IX. Nemzetközi Megyejáró Fesztivál néptáncosai remek hangulatot varázsoltak a zsombói József Attila Közösségi Házba szombat délután.

Az utóbbi években színesedett a közösségi ház programkínálata, a falu lakói szívesen segítenek a szervezésben és lelkesen látogatják a rendezvényeket. Tavaly nagy sikere volt a néptánc fesztiválnak, ezért boldogan mondott igent Mészáros Csaba igazgató az idei felkérésnek.

"Muzika!" - Csehország táncosai léptek először színpadra. A Lipina Néptác Együttes végigénekelte a produkciót, csujogattak és sikítoztak tánc közben. A rövid, kék szoknyás lányok és kalapos legények bemutatója a szerelemről és a katonaságról szólt, jókedvűen viccelődtek egymással a közösségi ház színpadán.

Török, cseh és észt néptáncosok Zsombón. Fotó: Király István András


Vegyeskórussal és két néptáncegyüttessel érkeztek az észtek. Dorombbal és harmónikával zenéltek a színpadon a Tuhkapusijad Néptánc Együttes tagjai, a zömmel hölgyekből álló társaság pletykálkodást és más (nőkre jellemző?) életképet varázsolt elénk, miközben egyre ínycsiklandóbban férkőzött a nagyterembe a kint készülő gulyásleves illata. Mellé isteni lekváros és túrós buktát sütöttek a falu kemencéjében a zsombói asszonyok - ezekkel a magyaros finomságokkal kedveskedtek a messziről jött vendégeknek a helyiek a produkciók végén.

Néptáncfesztivál Zsombón. Videó: Király István András
De előbb még igazi keleti hangulat költözött a közösségi ház nagytermébe, amikor megszólalt a jellegzetes török muzsika. A Manisa Saruhanlı Cumhuriyet İlköğretim Okulu együttes 9-10 éves általános iskolásoból áll, ők mutatták be a népükre jellemző szokásokat, mint például a hastánc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!