Szeged és környéke

2014.03.09. 23:11

Nincs igény az iskolai mintabüfékre

Szeged - Csoki, cukor, chips és kóla – semmit nem változott az iskolai büfék kínálata azóta, hogy 2005-ben ajánlatot fogalmazott meg az OÉTI ezzel kapcsolatosan. Igaz, a diákokat sem érdekli az egészséges táplálkozás: teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvics helyett inkább pizzaszeletért állnak sorba a szünetben.

Timár Kriszta

Másfél éve indult el hazánkban a mintamenzaprogram, amelyet csütörtökön Csongrád megyében is elkezdtek népszerűsíteni. Egyre jobban odafigyelnek a szakemberek és iskolák is arra, hogy a gyerekek egészségesen étkezzenek: a program szigorúan szabályozza, mi kerülhet ebédre az iskolások tányérjára. A témában az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet is adott ki ajánlást még 2011-ben, vagyis régóta cél a fiatalok étkezésének megreformálása.

Cukros péksütemény cukros üdítővel. Átlagos és egészségtelen menü az iskolai büféből. Fotó: Schmidt Andrea

Cukros péksütemény cukros üdítővel. Átlagos és egészségtelen menü az iskolai büféből. Fotó: Schmidt Andrea
Csakhogy az OÉTI nem csupán a menzákkal kapcsolatosan fogalmazott meg kritikát. Már 2005-ben kiadták ajánlásukat az iskolai büfék választékának kialakításához is. Ez alapján szendvicseket elsősorban teljes kiőrlésű pékáruból, sovány húsok és évszaknak megfelelő friss zöldségek felhasználásával kell készíteni. Tejkészítményeknek mindig jelen kell lenniük a választékban, ahogyan friss gyümölcsnek, ásványvíznek, illetve zöldség- és gyümölcsleveknek is.

 Lehet így is

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata 2008-ban indított programot az iskolabüfék egészségesebbé tételére, amelyben dietetikusok bevonásával javítják folyamatosan az iskolai étkeztetés színvonalát. A program lebonyolítására és ellenőrzésére hozták létre az Egészséges Iskolabüfé Munkacsoportot, és hirdették meg az iskolabüfék évenkénti versenyét a kerület oktatási intézményeiben. Ehhez idén a második kerületi önkormányzat is csatlakozott, már az ottani iskolák büféi is versenyben vannak a legegészségesebb iskolabüfé címért. A programba bevonják a hazai beszállítókat és termelőket, az őket foglalkoztató büféket pedig díjazzák.

Cukrozott péksüteményeknek viszont nincs helyük a polcokon, ahogyan sóban és zsiradékban gazdag burgonyakészítményeknek és koffeintartalmú italoknak sem.

Lassan tehát tíz éve van ajánlás a büfék kínálatára, [namelink name="Szabó Máté"] ombudsman azonban még tavaly nyáron is arra hívta fel a figyelmet: nincs jogi garancia arra, hogy az iskolai büfékben és az automatákból egészséges ételeket kínáljanak. Mivel az ajánlás nem kötelező, az iskolabüfék üzemeltetői jobbára nem is tartják magukat hozzá.

Megkértünk néhány szülőt és gyereket, nézzen szét saját iskolai büféjében. Az eredmény lehangoló. Diák és szülő is szinte csak egészségtelen dolgokat látott a polcon – előbbi nyilván azért, mert ezt is keresi, utóbbi pedig a kritikus nézőpont miatt. Úgy tűnik, a legtöbb iskolabüfében tejet a csokiban, gyümölcsöt nyomokban a cukrozott löttyökben, gabonát az édes kekszekben, kalciumot pedig az ásványvízben találhatnak a gyerekek – vagy legalábbis ők csak így veszik magukhoz.

– Jeges kávé, energiaital és kóla is volt a választható italok között, az ételek között pedig fornettik, chips, gumicukor és csoki – sorolta egy általános iskolai büfé választékát nem kis megdöbbenéssel egy anyuka. – Rengetegféle csoki, gumicukor, kekszek, sós mogyoró, péksütik, chips és szendvics – listázta egy másik iskolából egy elsős kisfiú, miket látott a polcokon. – Nem nagyon láttam egészséges ételeket. Se egy alma, se egy banán. Csoki volt, az biztos – jött a helyzetjelentés a harmadik iskolából. Van, ahol nincs büfé, de ott sem jobb a helyzet: az automatában a friss péksütemények és szendvicsek mellé ropit, nápolyit és csokit tesznek.

– Fanni, milyen egészséges dolgot lehet a büfében kapni? – fordultak osztálytársnőjükhöz a fiúk az egyik középiskolában. A lány némi gondolkodás után a szendvicsére mutatott, amelyben sovány sonka és salátakeverék van. – Meg van almahogyishívják. Ilyen kerek – célzott a szárított gyümölcsre. Beismerték: nem ezeket keresik. Pedig náluk még oda is figyel a büfé üzemeltetője a részletekre: a nagy üdítőipari cégek termékei helyett cukor- és tartósítószer-mentes italokat tart, koffeintartalmú termékeket pedig nappali tagozatos diákok nem vehetnek.

Sonkás-salátás szendvics az egyik szegedi iskolai büfében. Jellemzően nem ezt keresik a diákok. Fotó: Schmidt Andrea

Sonkás-salátás szendvics az egyik szegedi iskolai büfében. Jellemzően nem ezt keresik a diákok. Fotó: Schmidt Andrea

Az alapvető jogok biztosa tavaly júliusban felhívta a figyelmet arra, hogy jogszabályra lenne szükség a táplálkozás-élettani szempontból nem elfogadható élelmiszerek iskolai forgalmazásának megszüntetésére, az iskolákban nem árusítható élelmiszerek körének meghatározására. Megfontolandónak ítélte azt is, hogy az iskolai büfékre alkalmazott elvárásokkal összhangban szabályozzák a nevelési-oktatási intézmények meghatározott közelségében működő élelmiszerboltok kínálatát is. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!