Szeged és környéke

2008.08.04. 22:29

Nincs pénz a tiszai szemét takarítására

Szeged - Sok víz lefolyik még a Tiszán, mire el lehet érni, hogy kitakarítsa belőle mindenki a maga szemetét. Megtudtuk, a fahulladék egyenesen jót tesz az élővíznek. A szemét pedig oldódás nélkül lefolyik, egy a baj vele, hogy gusztustalan látvány. Ezért luxuskiadás lehalászni, pénz amúgy sincsen rá.

Dombai Tünde

A legdurvább hulladékhegyek tegnap elhagyták a Tisza magyarországi szakaszát, a szemétszőnyeg „rojtjai" azonban még csíkozzák a víz tetejét. Jön is még fokozatosan. Ellenőriztük a hivatalos híreket, miszerint főként ukrán, román és kis részben magyar hulladék úszik le. A Huszár Mátyás rakpart két lejárójánál, a Fokán és a Sárgán lehalásztunk 20-20 műanyag palackot és vegyszeresflakont, de csak tíz volt azonosítható. Elkeserítő volt az eredmény: egy-egy román és ukrán üdítősflakon mellett a többi nyolc magyar. Húsz méterre onnan, az ártéri fák között további tengernyi műanyag zsák és flakon – a következő árhullám ezt is bemossa a Tiszába.

A vízügyesek becslése szerint soha ennyi uszadékot nem engedtek még le a kiskörei duzzasztóból, mint most. A vízgazdálkodás szabályai szerint a gát mellett a víz aljából engedik le az öntözéshez szükséges vizet. Ha ár jön, kinyitják a zsilipet, és akkor folyik le a tetején összegyűlt rengeteg fauszadék és háztartási szemét. Tripolszky Imre, az Atikövizig központi védelemvezető-helyettese elmondta, Csongrádnál a hétvégén a flakonáradatot „felszabdalták", vagyis vasoldalú hajókkal elzárták az útját négy-négy órára. Emiatt látszott szakaszosan telinek, órákkal később meg szinte teljesen tisztának a Tisza.

Tetőzik a Tisza

A legmagasabb vízszintet – az előrejelzéseknél korábban – tegnap elérte a folyó. Érvényesült a Maros és a nagy hőség szikkasztó hatása. Csongrádnál 469, Mindszentnél 485, Szegednél 436 centit mértek. Ez legfeljebb még egy-két centivel emelkedhet a hét közepére, de jóval több már semmiképp sem várható – tájékoztatott az Atikövizig központi védelemvezető-helyettese, Tripolszky Imre.

– Kétféle a vízen úszó hulladék: a hullámterekből elsodort fák, bokrok az élővíz kötelező tartozékai. Előbb fészkelőhelyekként, a vízbe dőlve pedig „trágyaként" működnek. Emiatt ezt a környezetvédelmi hatóság nem engedi összeszedni az ártérben, sem később lehalászni. A flakonok és más szemét viszont „csak" csúnya, ezt leszűrni nincs pénze a vízügynek – tájékoztatott Dobi László igazgató. Egyik sem akadályozza különösebben a hajóforgalmat, hiszen az egyébként is minimális a folyón. A fahulladék tehát lebomlik, a többi szemét leúszik a tengerig. A kisebb evezős- és motorcsónakos forgalmat veszélyezteti, de arra figyelmeztetik közlekedőket.

Luxus lenne tehát költeni a szemét kiszedésére, bár volt már arra is példa. Eszköz bérelhető hozzá, csak pénz kérdése. Mozgósíthatnának olyan uszályzárat és kézierőt, mint hét éve, amikor a ciánmérgezett haltetemeket emelték ki a vízből – minisztériumi vízkár-elhárítási büdzséből. Vagy bevethető lenne olyan speciális markoló, amit egy sportverseny rendezője bérelt néhány éve, amikor tiszta terepet akart. Marad tehát az egyszerűbb változat: tisztán tartani az ártereket – de erre sincs pénz. Ezért a vízügy önkéntesek kel takaríttat kampányszerűen, amikor már nagyon égető a dolog. Büntetést is kiróhatna a vízügy a „szennyező fizet" alapon, ha arra lenne pénze, hogy feltárja az illegális szemétlerakókat, és kinyomozza a környezetkárosítókat. De sem nyomozásra, sem fizető bűnösre nem láttunk még példát.

Csak gyalogosan a fahídon

Egyelőre csak a gyalogosok használhatják a csongrádi fahidat. Az átkelőhelynél a hétvégén érkezett ukrán uszadék okozott gondokat, még tegnap is. A révészek hiába próbálták a pontonok között elterelni az órákon keresztül érkező szeméthegyeket, a hulladék egy része feltorlódott, ezért a tartószerkezet egyik bakja kifordult. Hétfőn délelőtt megpróbálták megtisztítani a fahíd környékét, de délutánig csak a gyalogosforgalom számára tudták járhatóvá tenni a monstrumot.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!