Szeged és környéke

2016.02.12. 22:56

Nobel-díjas vezeti a szegedi tehetséggondozó központot

Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója. Az intézmény a nyolc éve üresen álló Bartók Béla Művelődési Központban működik majd. A kormány több mint kétmilliárd forinttal támogatja a nemzetközileg is egyedülálló programot.

Munkatársunktól

– Szeged tudományos központtá vált Európában – mondta pénteken [namelink name="Botka László"] polgármester, aki történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy tehetséggondozó műhely jön létre az egykori Bartók művelődési központban. [namelink name="Hegyi Péter"] professzor a kezdeményezést a város közgyűlése előtt bemutatva elmondta, 75 éve, 1941 óta – amikor Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem rektora lett – nem volt példa arra Magyarországon, hogy Nobel-díjas tudós vezessen hazai oktatási-tudományos intézményt. Sakmann  professzor az elmúlt  években többször is járt Szegeden, ahol középiskolás diákokkal  találkozott és előadást tartott tehetséges fiataloknak.


Pénteken [namelink name="Hegyi Péter"], a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára, a Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója mutatta be az akadémia programját a közgyűlésnek. Elmondta, a legtehetségesebb diákok nagy része ma már külföldön kezdi meg tanulmányait, működik az agyelszívás. 2013-ban indult el Szegeden a multigenerációs tehetséggondozói program, amelyben jelenleg húsz diákkal foglalkoznak a mentorok. A kormány év végén határozott: 1,5 milliárd forintot biztosít a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak, hogy a Bartókban kialakíthassa a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Albert Kollégiumot.

 

Befektetés a jövőbe. Sajtótájékoztatón jelentették be a tudományos műhely megalakítását. Botka László polgármester elmondta, a város évente 30 millió forinttal támogatja az intézmény működését. Fotó:

Befektetés a jövőbe. Sajtótájékoztatón jelentették be a tudományos műhely megalakítását. Botka László polgármester elmondta, a város évente 30 millió forinttal támogatja az intézmény működését.

Fotó: Schmidt Andrea

A bemutató utáni sajtótájékoztatón Botka László bejelentette, évente 30 millió forinttal támogatja a város a tudományos műhely működését, amelynek kiemelt partnere a szegedi Radnóti-gimnázium. Elhangzott, a szegedi iskolát 150 millióval, a vásárhelyi partneriskolát, a Németh László gimnáziumot 80 millióval támogatta a kormány. Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia elnöke a kormány, a város és az akadémia összefogását hangsúlyozta.

Sakmann  professzor az elmúlt  években többször is járt Szegeden, ahol középiskolás diákokkal  találkozott és előadást tartott tehetséges fiataloknak. Fotó: Karnok csaba

Sakmann professzor az elmúlt években többször is járt Szegeden, ahol középiskolás diákokkal találkozott és előadást tartott tehetséges fiataloknak. Fotó: Karnok csaba


Reméli, csatlakoznak majd a programhoz az ipar szereplői is. Hegyi Péter hangsúlyozta, a tehetséggondozó központ befektetés Magyarország jövőjébe. [namelink name="Kemény Lajos"], a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese bejelentette, az egyetem is évi 30 millió forinttal járul hozzá a tudós akadémia fenntartási költségeihez. Újságírói kérdésre, mikor kezdődik a Bartók felújítása, és mikor kezdi meg működését a tehetséggondozó kollégium a volt művelődési házban, Hegyi Péter közölte, erre csak a szerződések aláírása után tud válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!