Szeged és környéke

2015.02.23. 13:23

Nógrádi a cégek átvilágításáról: olyan ez, mint a bikini

Szeged - A városi cégek átvilágításáról szóló jelentés sokat megmutat, de pont a leglényegesebbet takarja Nógrádi Tibor fideszes frakcióvezető szerint. Bocsánatkérésre szólította fel a baloldalt, de óva intették: korai szobrot állítani a cégvezetőknek.

Dombai Tünde

- Olyan a cégek átvilágításáról szóló jelentés, mint a bikini, sokat megmutat, de pont a leglényegesebbet takarja - mondta [namelink name="Nógrádi Tibor"] fideszes frakcióvezető a közgyűlés pénzügyi bizottságának hétfői ülésén. [namelink name="Szécsényi Ferencné"] szocialista képviselő ugyanis úgy összegezte a három hónapos vizsgálatról szóló előterjesztést, hogy a fideszes cégvezetők az előző önkormányzati ciklusban sem pénzügyi, sem vezetői kompetenciával nem rendelkeztek. Erre vágott vissza a fideszes politikus a hasonlattal. Hozzátette, ahol nem találtak kifogást az ügyvédek, tartoznak annyival a cégvezetőknek, hogy elmondják, korrekten működtek. Ilyen a Szeged Pólus, a városkép, a szabadtéri, a városi tévé, a RITEK és a vadaspark. Ahol kisebb szabálytalanságokat tártak fel, ott is elismerés dukál. Ilyen a sportigazgatóság, a temetkezés, a környezetgazdálkodás és az IH. Az elmarasztalt cégekről - IKV, SZKT, SZINT, piacigazgatóság - elmondta, ha igazak a leírt számok, akkor nem lehet szó nélkül elmenni mellettük. Megemlítette: [namelink name="Tóth István Tibor"], az SZKT azonnali hatállyal menesztett vezetője munkajogi pert indított az igazáért, az eredményt illene megvárni. A SZINT igazgatójának, Miklós Péternek felrótt futballtámogatásról pedig nem tud, holott ő az MLSZ megyei igazgatója, és nem tud ilyenről. A jegyzőtől sem kapott választ, mert ő nem adhat ki a cégről ilyen információt. Kérte, képviselőtársait, a céges ügyeket ne használják fel politikai kommunikációra. Szécsényi Ferencné erre azzal riposztozott, hogy óvatosan a mea culpával, hiszen előfordultak felmondhatatlan és utólag kézzel módosított szerződések is. A vizsgálatról szóló tájékoztatást Nógrádi Tibor tartózkodása mellett a bizottság elfogadta.

A közgyűlés pénzügyi bizottságának hétfői ülése. Fotó: DM

A közgyűlés pénzügyi bizottságának hétfői ülése.
Fotó: DM

A képviselőnő kérdésünkre az ülés után konkretizálta: azért nem szabad szobrot emelni a cégvezetőknek, mert Szegedi Testamentum temetkezési cég korábbi vezetője egyoldalúan kézzel, utólag módosított egy szerződést. A sportigazgató 2017 végéig felmondhatatlan szerződést kötött a könyvvizsgálójával. A környezetgazdálkodásnál pedig a munkaviszony megszüntetését több esetben végkielégítés fizetésével kapcsolták össze, holott az csak felmondáskor járna.

Feljelentések, nyomozások

- A 10 ügyvéd három hónap alatt nem végzett, nem is végezhetett teljes körű átvilágítást, a többi már az új cégvezetők dolga. Több ügyre azóta derült fény – mondta a bizottságban [namelink name="Solymos László"] alpolgármester. Összességében azt szűrte le, hogy az elmúlt évek alapján jól gondolták, hogy mely cégeknél volt a legnagyobb baj, amit azonnal meg kellett oldani. Az idei költségvetésben ennek már látható eredménye is van, hiszen 512 millióval kevesebből működnek az önkormányzati társaságok, és így is tudják teljesíteni a kötelezettségeiket, a fölösleges szerződéseket pedig megszüntették az új cégvezetők. Azt is megjegyezte, az IH-t nem vizsgálhatták az ügyvédek rendesen, hiszen ott a Békés megyei rendőrség hűtlen kezelés miatt most is nyomoz. A piacigazgatóság ügyei miatt az új vezető tett feljelentést. (A SZINT Kft-től pedig mi írtuk meg, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a kisteleki rendőrség.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!