Szeged és környéke

2013.07.21. 21:44

Norbi és Dani, a madártávlat szerelmesei

Szeged - Egy ajándékba kapott játék helikopter vezette odáig Németh Norbertet, hogy egy futurisztikus távirányító és sci-fibe illő szemüveg segítségével olyan nézőpontot mutasson meg a világból, amelyet mások sosem láthatnának.

Horváth Attila

– Mindig is vonzott a repülés, fél évvel ezelőtt a menyasszonyomtól egy játék helikoptert kaptam. Akkor döntöttem el, hogy az égből is szeretnék felvételeket készíteni – mondja [namelink name="Németh Norbert"] fotós-videós szakember. Barátjával, Olasz Dániellel egy hónapja megvalósították a nagy ötletet, egy úgynevezett quadcopter segítségével.

Norbi és Dani, a madártávlat szerelmesei. Fotó: Németh Norbert (galéria)


– Mindössze kétkilós a szerkezet, amelyre kamerát lehet rögzíteni. Azért quad, mert négy motor hajtja. Egy videoszemüvegre rádiófrekvenciát küld a masina, amelyet ha felteszünk, látjuk, hogy éppen hol jár a copter. A távirányító segítségével pedig mozgatni tudjuk – magyarázza Dani, miközben be is üzemelik gépüket az újszegedi ligetben. Két ember kell a művelethez, mert akin a szemüveg van, semmi mást nem lát a világból, csak amit a kamera rögzít. Ha akadály, veszély jönne valamely irányból, azt a másik látja, és rögtön figyelmeztet.

Norbi és Dani, a madártávlat szerelmesei. Fotó: Németh Norbert (galéria)


– Nem is tudom mihez hasonlítani azt az élményt, amikor felveszed a szemüveget, és az alattad elterülő világot látod. Olyan új szemszög, amelyet amúgy talán sosem tapasztalnál – mondja Norbert, miközben a quadcopter, de már ő is a levegőben jár. Akár egy kilométeres magasságba is képes felszállni a gép, és három kilométeres sugarú kört tud leírni.

Norbi és Dani, a madártávlat szerelmesei. Fotó: Németh Norbert (galéria)


A két fiatalember szavazást indított az interneten a szegediek körében, hogy mit látnának madártávlatból legszívesebben. Természetesen a dóm nyert, a fotó óriási sikert aratott a világhálón. Több felkérésük is érkezett, amit szívesen teljesítettek. Azóta többek között a Szent István teret és a szentmihályi búzatáblákat is megörökítették. Mint mondják, emberek fölé biztonsági okokból nem szállnak vele, de bármilyen épület vagy táj rögzíthető ilyen módon, a levegőből.

Norbi és Dani, a madártávlat szerelmesei. Fotó: Németh Norbert (galéria)


– Azt hiszem, ez az, amikor a hobbid a munkád. Igaz ugyan, hogy rengeteg edzés és türelem kell hozzá, de megéri. Van egy kisebb, gyakorló masinánk is, azt csak arra használjuk, hogy a manőverezést finomítsuk – meséli Norbi, majd lehozza a gépet a fűre, magával szemben, miközben saját alakját pillantja meg fekete szemüvegében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!