Szeged és környéke

2012.01.06. 20:12

Nőtt a nézőszám és a jegybevétel a Szegedi Nemzeti Színháznál

Szeged - A szegedi színháznak 2011-ben is sikerült növelnie nézőszámát és jegybevételét. Gyüdi Sándor a főigazgatói mandátumából hátralévő másfél évben nem tervez alapvető változásokat.

Hollósi Zsolt

– 2011-ben valamivel több fizetőnézőnk volt, mint 2010-ben, amire azért vagyunk különösen büszkék, mert az elmúlt három évben mindig nagy arányban nőtt a nézőszám. Tartottunk tőle, hogy ez a tendencia valamikor megfordulhat. Az emberek érzik a válságot, az elsők közt fogják vissza a kultúrára szánt kiadásaikat. A 107 és fél ezer fizetőnéző kozmetikázhatatlan adat; ha ehhez hozzászámítjuk azokat az ajándék- és jutalomjegyeket is, amelyekkel nem fizetőnézők jártak a színházban, akkor összesen 115 és 120 ezer között volt tavaly azoknak a száma, akik valamilyen előadást láttak. Ebben nincs benne a Filharmónia-koncertek közönsége – sorolja a 2011-es év adatait [namelink name="Gyüdi Sándor"], a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Azt is hozzáteszi: – 138 millió forintos tavalyi jegybevételünk 10 százalékkal magasabb a 2010-esnél, és több mint 10 százalékát adta 1,3 milliárdos költségvetésünknek. Ez nem a jegyárak emeléséből származott, hanem abból, hogy bizonyos kedvezményeket vissza kellett fognunk. A szakmai jegyek árát az előadó-művészeti törvénynek megfelelően fel kellett emelnünk, mert az 500 forint alatti belépővel érkezők nem számítanak fizetőnézőnek abban az értékelési rendszerben, amely alapján állami támogatást kapunk. Átlagos jegyárunk tavaly nem érte el az 1300 forintot, azaz ezer forintért is be lehet jutni az előadások többségére. A januári áfaemelést nem hárítjuk át, évad közben nem drágul a színházjegyek ára. Hogy a nyáron rákényszerülünk-e, az majd az idei költségvetésünktől függ.

A nagyszínházban a nyári szünetben tervezik a fűtési-légtechnikai rendszer cseréjét. A félmilliárdos beruházás eredményeképp légkondicionálttá válhat a patinás teátrum. Fotó: Frank Yvette

A nagyszínházban a nyári szünetben tervezik a fűtési-légtechnikai rendszer cseréjét. A félmilliárdos beruházás eredményeképp légkondicionálttá válhat a patinás teátrum. Fotó: Frank Yvette

Félmilliárdos beruházás

A nagyszínház teljes fűtési-légtechnikai rendszerének cseréjét, valamint elektromos rendszerének korszerűsítését célzó félmilliárd forintos beruházást még az idén meg kell valósítani. – Több mint egy éve húzódik a közbeszerzési ajánlattételi felhívás megjelentetése, ugyanakkor sürgős lenne, hogy megtörténjen, mert az EU-támogatás megérkezésének az a feltétele, hogy a teljes beruházás a végelszámolással együtt 2012. október végéig végbemenjen. Terveink szerint erre idén nyáron kerülne sor, hogy az évad ne rövidüljön, és az október 6-án kezdődő Armel-operafesztivál előtt már alkalmas legyen a nagyszínház a szükséges próbák megtartására – mondja a projektről Gyüdi Sándor.

– Az állami támogatás idén valamelyest csökken. Nem kis részben azért, mert az önkormányzati támogatásunk tavaly visszaesett. 2011-ben ugyanis a megnövekedett állami támogatást kisebb mértékben kellett a városnak kiegészítenie ahhoz, hogy szinten maradjon a költségvetésünk. Most arra számítok, hogy az önkormányzat helytáll, és ugyanarra az összegre egészíti ki az idei költségvetésünket, ami eddig volt. Jó produkciókkal igyekszünk a nézőszámot a nehéznek ígérkező 2012-es évben is szinten tartani. Sokfélét kell kínálnunk: szükség van olyan produkciókra, amelyek sok nézőt vonzanak, és olyanokra is, amelyek a legkényesebb ízléselvárásokat is kielégítik – hangsúlyozza a színidirektor.

– Az évad első felét is igényes produkciók jellemezték, a kínálatból hiányzott az a fajta sikerdarab, mint a tavalyi Csárdáskirálynő, ami automatikusan hozta a nagy nézőszámot. A drámai tagozat értékes bemutatókkal jelentkezett, ide számítom a Haramiákat és a Veszedelmes viszonyokat. Érdekes és nagyon sikeres produkciónk a Hétköznapi őrületek. A Macskafogó nemcsak az iskolások körében nagy siker; a hétvégi előadásaink is olyan népszerűek, hogy a családoknak időben kell jegyet foglalniuk. [namelink name="Juronics Tamás"] rendezésében, koreografálásával készülünk a West Side Story februári bemutatójára. A választás kifejezi azt az ízlésbeli irányultságunkat, hogy a műfaj legértékesebb darabjai felé fordulunk. Látványos produkció várható sok tánccal, élő zenével. A musicalre specializálódott teátrumokat leszámítva a mi színházunk a legalkalmasabb arra, hogy egy ilyen produkciót kiállítson. Nem egy kompromisszumos „vendéglátó-ipari" zenekar, hanem a szimfonikusok játszanak majd. Egyesítjük a színház tánckarának és a Szegedi Kortárs Balett társulatának erőit: több táncos is bemutatkozik kisebb szerepekben.

– A következő másfél évben már nem tervezek alapvető változtatást sem a műsorpolitikában, sem az ízlésvilágban, sem pedig a meghatározó művészkollégáim terén. Azt pedig még nem tudom, hogy egy újabb ciklusra szeretnék-e egyáltalán színidirektor lenni. Elsősorban muzsikus vagyok, sok olyan terhet jelent egy ekkora intézmény vezetése, ami nem az élethivatásom központi részébe tartozik. Ezzel együtt sok örömet jelent ez a munka, szeretem a színházat, és mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobban működjön – mondja a direktor, akinek mandátuma a 2012–13-as évad végéig szól.

Gyüdi Sándor főigazgató . Fotó: DM/DV

Gyüdi Sándor főigazgató .
Fotó: DM/DV

Tavaszi bemutatók

Mindhárom műfajban fontos bemutatókat ajánl a teátrum tavasszal: az operatagozat a ritkaságok után egy igazi slágerdarabot, a Pillangókisasszonyt tűzi műsorra. A drámai tagozat műsora is sokszínű: kortárs német darabok (Schimmelpfennig, Gieselmann), klasszikus darab (Ibsen) és magyar mű (Szép Ernő) egyaránt szerepel a kínálatban. A Szegedi Kortárs Balett a műfaj egyik magyar alapművét, A fából faragott királyfit mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!