Szeged és környéke

2019.07.19. 10:09

Növényhorror: Aranka az árokparton fojtogat

A NÉBIH-től úgy tudjuk, Csongrád megyében különösen elszaporodott az aranka. A sárga, a gazt is megfojtó agresszív gyomnövény szórványosan még a szántóterületeken is előfordul. Az aranka nagyon szereti az ilyen forró nyarakat.

Kovács Erika

– Az idei év időjárása rendkívül kedvezett az arankafajoknak – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóosztálya. A NÉBIH-től azért érdeklődtünk, mert Csongrád megyében sok helyen láttuk az árokpartokon terjeszkedni az arankát. A NÉBIH tájékoztatása szerint Csongrád megyében különösen elszaporodott ez a gyomnövény, szórványosan még a szántóterületeken is.


Az arankát fojtogató gyilkosnak is nevezik. Még az útszéli gazt is megöli. A lucerna, a bükköny, a vöröshere, a bab és a borsó élősködője. Egy olyan parazita gyom, amelyik a gazdanövény feldolgozott nedveit szívja ki. Gyökere, levelei jelentéktelenek. Élénk sárga szára imbolygóan mozog, keresi a támasztékot, és az óramutató járásával ellentétes irányban csavarodik a növényekre. A napfényt és a magas hőmérsékletet kedveli.

Az aranka nem válogat, még a gyomot is megfojtja. Több helyen is láttuk a megyében. FOTÓ: HOBBIKERT.HU

Az aranka nem válogat, még a gyomot is megfojtja. Több helyen is láttuk a megyében. FOTÓ: HOBBIKERT.HU

Az aranka ellen kötelező védekezni. Elmulasztása esetén a növényvédelmi hatóság eljárhat a földhasználóval szemben, és kötelezheti a védekezésre. Ha ennek a termelő nem tesz eleget, és mások, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát is veszélyezteti, a hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki, amely a fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A védekezési kötelezettség ellenőrzését és az esetleges szankciók alkalmazását a megyei kormányhivatalok végzik.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!