Szeged és környéke

2019.08.08. 10:11

Nyári egyetem: a külföldiek a magyar kultúrával és történelmünkkel is megismerkednek

15 ország 30 diákja tanul a szegedi nyári egyetemen. A szerb Filip magyar dédnagymamája és barátai, a brazil Vanessa egy ösztöndíjprogram miatt vesz részt a magyarnyelv-órákon.

Hajó Edina

Immár tizenkilencedik alkalommal rendez nyári egyetemet külföldieknek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hun­­garológiai Központja. A Sze­­gedi Tudományegyetem két- vagy négyhetes kurzusaira több mint 30 diák érkezett 20 különböző országból.


– Orosz­or­szág­­­ból, Bulgáriából, Japánból, Kí­­nából és Thaiföldről is jöttek diákok, akiknek kora és mo­­ti­vá­ciója igen eltérő. Kihívást látnak a magyar nyelv tanulásában, míg mások nyelvészként tanulmányozzák, sőt olyan is akad, aki magyar felmenője miatt vágott bele a nyelvtanulásba – magyarázta Árvay Anett programigazgató.


Ilyen Filip Vasic is, aki a szerbiai Újvidékről érkezett, neki a dédnagymamája magyar, ám a családban csak szerbül beszélnek. – Azért jöttem el a tan­fo­lyam­­ra, mert a Vajdaságban sok ma­­gyar él, fontosnak tartom megtanulni a nyelvet. Sok magyar barátom van, szerettem volna megismerkedni a kultúrájukkal – magyarázta ma­­gyarul a 17 éves fiú. Megtudtuk, a szerb mellett angolul és németül is kiválóan beszél, ehhez csatlakozik a magyar is. Jövőre fog felvételizni egyetem­­re, tervei között szerepel a szegedi universitas jogi kara is. A középhaladó csoport óráján – ahová mi is bekukkantottunk – egy brazil és egy mexikói di­­ák is tanult, Vanessa és Patricio. Elmesélték, ők ösztöndíjjal érkeztek hazánkba, egy éve élnek itt, eddig a nyelvet tanulták.

– Jövőre szeretném elkezde­­ni felsőfokú tanulmányaimat a mérnöki karon. A nyári egye­temen sok mindent tanulok az országról, kultúrájáról, történelméről: tanultunk István királyról és a kommunizmus időszakáról is – mesélte a Me­­xikóból érkezett Patricio.


Hévizi Mariann óráján épp a média témakörében sajátítottak el új szavakat. Szerintük nehéz a magyar nyelv, főleg a nyelvtan­nal küzdenek, bár ez annyira nem érződött rajtuk, értették kérdéseinket, és válaszolni is tudtak rá. Az idei nyári egyetem kiemelt témája a magyar kortárs kultúra, az előadások többsége e köré szerveződik. A kurzus szabadidős programkínálata is gazdag, Szeged nevezetességein kívül Budapestre és Ópusztaszer­re is ellátogatnak a diákok, akik esténként megismerkedhetnek a néptánccal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!