Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a biztonságos. Az ok: rengeteg a fiatal, egyetemista véradó, ők azonban nyáron elmennek a városból.

Minden évben a nyári hónapok a legkritikusabbak a vérellátottság szempontjából: a szünet kitörésével nagyjából tíz százalékkal esik vissza a véradási aktivitás. Ez pedig nagy gond, hiszen műtétek ilyenkor is vannak, a baleset pedig sokkal több, mint az év többi szakában.
A kevesebb véradás oka, hogy a vidéki egyetemisták hazamennek, és rengetegen töltik külföldön szabadságukat. Mindez egy olyan városban, ahol sok a fiatal véradó, hatványozottan érződik.

– Tavaly szeptembertől május közepéig több mint tizenegyezren adtak vért a Szegedi Regionális Vérellátó Központnak. Ebből közel ezerötszázan egyetemisták voltak. Nem véletlen tehát, hogy a tízezer főnél több hallgatóval rendelkező intézmények között a Szegedi Tudományegyetem nyerte meg az országos felsőoktatási véradóversenyt – mondta el Szekeres Veronika régióigazgató.

A véradónak semmi köze az átszervezésekhez

Csütörtöki számunkban beszámoltunk arról: néhány kistelepülésen átszervezték a vérvételt, a szegedi rendelőintézet ugyanis már nem vállalja a kiszállásos szűrővizsgálatot, hacsak nem térítik meg költségeit. A cikkhez illusztrációként sajnálatos módon egy véradáson készült képet használtunk fel. Természetesen a változásoknak semmi közük a véradásokhoz.

Mindezt az országosan rendelkezésre álló vérkészlet is bizonyítja: napok óta csupán hatezer egységgel tudnak gazdálkodni, holott a biztonságos mennyiség 8500 egység lenne. Ez persze nem azt jelenti, hogy veszélyben lenne a betegellátás, az viszont előfordulhat, hogy néhány tervezhető műtétet pár nappal el kell halasztani.

A régióközpont ezért most minden lehetőséget megragad a véradók toborzására: több hétvégi rendezvényre is kitelepülnek. Ide elsősorban az új véradókat várják, hiszen a rendszeresen segítőkről már tudják, hol és mikor számíthatnak rájuk.

– A levett 450 milliliter vérből három készítményt gyártanak: vörösvérsejteket, vérlemezke-koncentrátumot és friss, fagyasztott plazmát – mondta el Szekeres Veronika. – Ezért mondjuk azt, hogy egyszerre három ember életét menthetik meg a véradók.