Szeged és környéke

2015.06.02. 22:54

Nyereség és osztalék az áramon, veszteség a gázon

Csongrád megye - A tavalyi év után 6,3 milliárd forint osztalékot fizetett az EDF DÉMÁSZ - áll a dél-magyarországi áramszolgáltató friss mérlegében.

Munkatársunktól

Mivel 2014-ben 2,8 milliárd forint volt a cég nyeresége, a kifizetéshez a pénzügyi tartalékokhoz nyúltak, amely így 3,5 milliárd forinttal lett kevesebb. Tavaly jóval több osztalékot vett ki a tulajdonos: 13,5 milliárdot, holott a nyereség mindössze 1,7 milliárd volt. Az EDF DÉMÁSZ tavalyi árbevétele 124 milliárd forintról 103 milliárdra, 15 százalékkal esett. Ennek egyik oka a rezsicsökkentés volt, de a fogyasztás is jelentősen csökkent. A lakossági áramszolgáltatáson 1,2 milliárd forint veszteség keletkezett, ez 20 százalékos romlás 2014-hez viszonyítva.

Ezt a lakosságon kívüli kör kiszolgálásán elért eredmény ellensúlyozta. Az EDF mindeddig nem jelezte, hogy a GDF SUEZ és az E.ON gázpiaci lépéséhez hasonlóan vissza kívánná adni lakossági szolgáltatási engedélyét.

A GDF SUEZ árbevétele 184 milliárdról 136 milliárdra esett vissza 2014-ben, a veszteség 800 millió forint volt. A cég tulajdonosa ki is vonul a hazai szolgáltatásból: a háztartásokon kívüli kör ellátását eladta a kormányfőközeli MET-nek, majd bejelentette, hogy a lakosság ellátásáról is lemondana. A hálózatot üzemeltető Égáz-Dégáz Zrt. 2012-ben a cég „alól" a GDF SUEZ holland leányvállalatához került. A 2013-ban itt elkönyvelt kiugró, több mint 17 milliárdos veszteség tavaly 2,6 milliárdra mérséklődött, osztalékot nem fizettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!