Szeged és környéke

2015.01.12. 21:40

Nyílnak a szegedi hóvirágok

Szeged - A hóvirágot rendszerint a tavasz hírnökeként tartják számon, ám január 13-án azt állítani, hogy véget ért a tél, merész kijelentésnek tűnhet.

Pavló Péter

A jelen állás szerint viszont mégsem az, Szegeden ugyanis már van, ahol a növény nemcsak hogy kidugta a leveleit a földből, de már virágzásnak is indult.

– Mihelyst a hó eltűnik, a hóvirág szinte azonnal kinyílik – mondja [namelink name="Réthi Istvánné"]. – Az sem tesz neki rosszat, ha az olvadás után ismét esne a hó, vagy jönnének a fagyok, a növény az enyhülést követően ugyanis ismét virágot hoz. Néhány évtizeddel ezelőtt még február közepén bújt ki a földből, de akkor még nem ilyen idő volt, az akkorinál most jóval enyhébb a tél – magyarázza a 84 éves Julika néni, aki a mai napig gondosan ápolja virágoskertjét.

Még egy nap, és teljesen kinyílik. Fotó: Kuklis István

Még egy nap, és teljesen kinyílik. Fotó: Kuklis István
A hóvirág az amarilliszfélék egyik legismertebb növénynemzetsége. A föld alatti hagymájából kiindulva fajtól függően ősszel vagy tél végén bújik ki a földből, jellegzetessége a három nagy lepellevél. Hazánkban a tél utáni enyhe idő beköszöntével nyílnak ki az első hóvirágok, és bár még csak január közepén járunk, az elmúlt napok időjárása már előcsalogatta a növényt. Az illata édes, leszedni azonban mégsem érdemes, Magyarországon ugyanis 2005 szeptemberében védett növénnyé nyilvánították, eszmei értéke 10 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!