Szeged és környéke

2014.09.07. 20:00

Nyitány-gálával indult a színiévad

Az évadnyitó társulati ülést követő esti Nyitány-gálával indult pénteken a Szegedi Nemzeti Színház 2014/15-ös szezonja. Köszöntötték az örökös taggá választott Fekete Gizit.

Munkatársunktól

Az új évad repertoárjához is kapcsolódó műsor Verdi Macbethjének nyitányával kezdődött – az opera 1847-es verzióját Magyarországon először tűzi műsorra a szegedi társulat október 3-án [namelink name="Galgóczy Judit"] rendezésében, [namelink name="Pál Tamás"] dirigálásával. A darabból a címszereplő áriájával [namelink name="Kelemen Zoltán"], Lady Macbeth áriájával pedig a román vendégszoprán [namelink name="Nadia Cerchez"] lépett színpadra. A gálán közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart dirigáló [namelink name="Gyüdi Sándor"], a színház főigazgatója elmondta: az első kisszínházi premier ősbemutató lesz, [namelink name="Pozsgai Zsolt"] történelmi játéka, A vasgróf, ami Tisza István miniszterelnökről szól. Ebből nem akartak „poénokat ellőni", ezért a szeptember 14-én Kaj Ádám rendezésében látható vendégprodukcióból, Hrabal nevezetes Sörgyári capricciójából adott ízelítőt [namelink name="Kéner Gabriella"] és [namelink name="Báhner Péter"].

Miután [namelink name="Fekete Gizi"] elszavalta Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét Gyüdi Sándor főigazgató és [namelink name="Bodolay Géza"] főrendező a nézők előtt is köszöntötte a délelőtti társulati ülésen a teátrum örökös tagjává választott színművészt. (Ugyancsak örökös tag lett [namelink name="Molnár László"] karmester, örökös mester címet kapott [namelink name="Bodnár György"], a színház fodrásza.) Bodolay Géza úgy fogalmazott, alapvetően kétféle színházat lehet csinálni: az egyik belenyugszik abba, hogy a világ olyan, amilyen, a másik pedig nem. Az öreg hölgy látogatása címszerepében az elmúlt évadban hatalmas sikert aratott Fekete Gizi is az utóbbiban hisz – és ebben az évadban is méltó kihívás vár rá: Brecht Kurázsi mama a harmincéves háborúban című darabjának címszerepe. Fekete Gizi elmondta a gála közönségének – 300 belépőjegyet azoknak a hűséges nézőknek adtak ajándékba, akik augusztusban már az első napon sorban álltak a színházi jegyiroda előtt, hogy az elsők között megváltsák bérletüket az új évadra –, hogy meglepték, boldoggá tették az örökös tag címmel. „Úgy érzem, Szeged az én városom, ez a színház örökké az én színházam marad. Ezzel a címmel hivatalosan is elismerték, hogy örökké itt lehetek önöknek ezen a színpadon."

A nagyszínház színpadán Gyüdi Sándor főigazgató és Bodolay Géza főrendező köszöntötte az örökös taggá választott Fekete Gizit. Fotó: Karnok Csaba

A nagyszínház színpadán Gyüdi Sándor főigazgató és Bodolay Géza főrendező köszöntötte az örökös taggá választott Fekete Gizit. Fotó: Karnok Csaba
Bemutatkoztak a gálán a Szegedi Kortárs Balett új tagjai is: [namelink name="Szigyártó Szandra"], [namelink name="Stáry Kata"], valamint [namelink name="Hegedűs Tamás"]. Hallhatta a közönség Figaro egyik áriáját [namelink name="Jean-Philippe Biojout"] francia baritonistától, aki a Budapestre került Armel-operafesztivál szegedi versenyprodukciójában, [namelink name="Marco Tutino"] A gyertyák csonkig égnek című operájában Konrád szerepét alakítja majd. A Tutino-opera másik főszereplője, [namelink name="Altorjay Tamás"] a Don Giovanniból a Regiszter-áriával lépett színpadra. [namelink name="Kónya Krisztina"], aki ebben a szezonban három új főszerepben is meghal majd a színpadon Tosca imájával aratott sikert. [namelink name="Szívós László"] Kosztolányitól, [namelink name="Barnák László"] Weöres Sándortól, az új tagként a társulathoz szerződő [namelink name="Hodu Péter"] színművész Karinthy Frigyestől mondott el egy verset. [namelink name="Báhner Péter"] a Svejkből hozott monológgal nevettette meg a nézőket, majd a Mágnás Miska slágerével, a Cintányéros cudar világgal zárult az évad kínálatából, hangulatából – remélhetőleg nem a színvonalából – ízelítőt adó est.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!