Szeged és környéke

2016.11.19. 11:00

Nyolc év után lehet utat javítani

Szeged - Nem számítottak közterületnek a Vadaspark lakópark útjai, terei, emiatt nem gondozhatta, javíttathatta a város. Fordulat az ügyben: az önkormányzat megegyezett az építtetővel.

Dombai Tünde

A harmónia is közterület


A napokban sok év után közterület lett a franciahögyi Harmónia Lakópark Gömöri utca és Makkoserdő sor felé eső része, miután a beruházója forgalomba helyeztette az utakat. Ezek a lakópark viszonylag legrendezettebb utcái.

Ezerötszáz ember mindennapjait keserítette meg nyolc éve a Vadaspark lakópark rendezetlen helyzete. Többször megírtuk, a beruházó Zöldövezeti Lakópark Kft., amióta a lakások zöme elkészült, nem adta vissza rendbe téve és engedélyeztetve az utakat, járdákat, tereket (2016. augusztus 26.: Elhárítja a város a balesetveszélyt a lakóparkokban).


– Emiatt nem készültek el parkolók, jelenleg nagyjából hetven hely hiányzik – kezdte sorolni a hiányosságokat a lakókat tavasz óta összefogó egyesület vezetője, [namelink name="Maul Ibolya"]. Nem javították az utakat, járdákat, nem is söpörték, és a havat sem kotorták. A köztéri szemeteseket a lakók inkább leszedték, mert nem jött be a tartalmukért a kukáskocsi. A füvet maguk vágták, a lehullott leveleket közösen takarították össze, a játszóteret szintén önerőből tették rendbe. Több játszóeszköz és a sportpálya is lepusztult.

 

Nyolc év után lehet utat javítani. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az évek óta húzódó rengeteg problémájuk miatt a lakók és Móraváros DK-s önkormányzati képviselője, [namelink name="Kardos Irén"] is örült a hírnek, hogy az önkormányzat dűlőre jutott a beruházóval. A közgyűlés múlt pénteken zöld utat adott a megállapodásnak. Ennek értelmében a város ingyen visszakapja a közterületeket. A beruházó cég felszámolása véget ér, a felszámoló pedig kötelezettséget vállal arra, hogy a szükséges engedélyeket beszerzi. A lakók tudják, hogy az önkormányzat szűkös lehetőségeiből ezután sem hullik rájuk az égből manna, de együtt akarnak működni, hogy tényleg bekerüljenek a város vérkeringésébe. Az erdőbe például tanösvényt terveznek – erről az erdészettel tárgyalnak.


– Közterületnek, illetve közútnak onnantól számítanak a Vadaspark lakópark terei, utcái, járdái, játszóterei, ahogy az önkormányzat és a beruházó megállapodik a vagyontárgyak átadásáról, és azt a közgyűlés vagyongazdálkodási bizottsága is elfogadja – tájékoztatott a részletekről [namelink name="Kósa János"], a polgármesteri hivatal osztályvezetője.


Fontos változás lesz az eddigiekkel szemben, hogy ezeket hivatalosan a város tartja majd tisztán, az utakat hó- és síkosságmentesíti, a fákat kezeli, fizeti a közvilágítást (bár a lakosság alapellátása miatt ezt eddig is megtette). Miután forgalomba helyeztette az utakat, a forgalomszabályozásra is lehetősége lesz.


Ezekre a területekre is lehet majd azokból a járda-, út- és játszótér-felújítási keretekből kérni, amelyekből eddig itt nem költhetett a város. Parkolóépítésre például az útrekonstrukciós forrásból igényelhető forrás, ám ott a szakiroda fontossági sorrendet állít fel, a listáról szakbizottság dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!