Szeged és környéke

2008.05.01. 19:55

Nyolc tanfolyam, 128 végzős Kisteleken

Kistelek - Kisteleken olyan konzultációs termet hoztak létre uniós forrásból tíz számítógéppel, internet-hozzáféréssel, amely felnőttek egyéni tanulására, tanítására és csoportos oktatásra is alkalmas.

Fekete Klára

A projekthez 45 millió forintot áldozott az Európai Unió. Segítségével többek között a mezőgazdaságból élők, a szociális ellátás területén dolgozók szerezhettek új ismereteket.

Uniós forrásból nyertek Kisteleken több mint 45 millió forintot felnőttképzésre, a pályázatot a Kárpátia Kincsesház Kistelek Kht. nyújtotta be 2005-ben. A projekt megvalósítására 2006–2007 folyamán került sor, amelyben a balástyai Munkácsy Mihály ÁMK és a Békéscsabai Regionális Képző Központ támogatott partnerként közreműködött.
A projekt elsődleges célja az volt, hogy felnőtteket képezzenek Kisteleken és Balástyán, a közművelődési intézmények bevonásával. A projektgazdák a felnőttképzés-szervezés tárgyi és személyi feltételeinek javítására törekedtek. Elsősorban azokat oktatták, akik a közművelődési intézményekben dolgoznak, de gondoltak azokra is, akik a kistérségben mezőgazdaságból élnek, valamint a szociális szférában vállalnak munkát.

Adattár

A projekt elnevezése: A felnőttképzés hozzáférésének bővítése.
A megvalósulás helye: Kistelek, Árpád u. I. 3.
A pályázat összköltsége: 45 195 200 Ft.
Uniós támogatás: 45 195 200 Ft.

 A Kárpátia Kincsesház feladatai között szerepelt a képzési programok és tananyagok kidolgozása, illetve adaptációja, a mezőgazdasági képzések, valamint idegen nyelvi képzések lebonyolítása. A Békéscsabai Regionális Képző Központ (BRKK) a közművelődésben dolgozó munkatársak felnőttképzésre való felkészítését végezte tanfolyam keretében, amelyhez kidolgozta és akkreditáltatta a felnőttképzési menedzserképzési programot. A BRKK végezte továbbá a szociálisgondozó- és ápolóképzés tananyagának fejlesztését is.

A projekt során tíz számítógéppel felszerelt konzultációs termet és 40-50 főt befogadó előadót alakítottak ki. Így a felnőttképzés hozzáférésének tárgyi feltételei sokban javultak a településen.

Összesen nyolc képzés megvalósítására, hat tananyag kidolgozására, illetve adaptációra került sor. A képzéseken 128-an vettek részt, közülük negyvenketten egynél több képzést is felvállaltak. Tanítottak vállalkozói és növényvédelmi ismereteket, nyelveket, képeztek szociális gondozót és ápolót, felnőttképzési menedzsert, valamint ezüst- és aranykalászos gazdát.

A 45 millió forinton a projektben részt vevő partnerek a következőképpen osztoztak meg: a Kárpátia Kincsesház mintegy 23 millió 816, a BRKK 19 millió 447, a Munkácsy Mihály ÁMK pedig 1 millió 931 ezer forintos támogatásban részesült.

Címkék#Kistelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!