Szeged és környéke

2015.06.01. 21:38

Nyolcvanegy évesen ejtőernyőzött Erzsike

Pusztaszer, Szeged - Nyolcvanegy évesen vállalkozott tandemugrásra egy pusztaszeri nyugdíjas. Erzsike az előző tíz évben próbálta ki a sárkányrepülést és a hőlégballonozást is. Azt mondja, most már mindent megcsinált, amit szeretett volna.

Timár Kriszta

Különleges vendég érkezett néhány napja a Szegedi Repülőtérre. A 81 éves Erzsikét tandemugrásra fizette be a családja, ő pedig gondolkodás nélkül vállalta is, hogy kiugrik egy repülőből, hozzákötve egy profi ejtőernyőshöz.

– A születésnapomra lepett meg ezzel az élménnyel a családom – mesélte a pusztaszeri nyugdíjas asszony. – Hetvenéves koromban sárkányrepülést kaptam, a hetvenötödik születésnapomra pedig hőlégballonozásra fizettek be. Nemrégiben aztán szóba került, hogy már mindent kipróbáltam, csak az ejtőernyőzést nem.

Ajándék ez a nap. Bevetés indul a 81 éves tandemugró. Fotók: DM

Ajándék ez a nap. Bevetés indul a 81 éves tandemugró. Fotók: DM
Megkérdezték tőlem, szeretném-e, mire határozott nemmel feleltem. Erre mégis ezzel leptek meg idén.

Erzsike úgy fogalmazott, bár először nem akart belemenni, de aztán úgy volt vele: bevállalós, aktív nyugdíjasként él, a korához képest jól is érzi magát – hát miért is ne?

– Nem voltam ideges, pedig a szomszédom is azt kérdezgette, mi van, ha nem nyílik ki az ejtőernyő. Erre csak annyit tudtam mondani: akkor ennyi volt. Éltem én már eleget.

Az ugrásban [namelink name="Csorba József"], a Délvidéki Aero Klub tandempilótája segítette az idős asszonyt. – Nem volt még ilyen idős vendégünk, igaz, Erzsike néninél fiatalabbak sem mindig tudják teljesíteni az alapvető követelményeket. Sokaknál gondot okoz, hogy leszálláskor vízszintes, vagyis ülő helyzetbe emeljék a lábukat, úgy is, ha kézzel rásegítenek. Erzsike néni viszont gond nélkül felkapta a lábait. Az egészségügyi nyilatkozat kitételeinek is megfelelt, nem volt megijedve sem, így nem volt akadálya az ugrásnak.

Erzsike szemlátomást élvezte a kalandot.

Erzsike szemlátomást élvezte a kalandot.
Az idős asszony azt mesélte, a szabadesés kicsit furcsa volt, de miután kinyílt az ejtőernyő, már csak azzal foglalkozott, hogy nézelődjön a levegőből. – És kellemesen elbeszélgettünk közben – tette hozzá. A tandempilóta is azt emelte ki, Erzsike folyamatosan mosolygott, láthatóan igazi élmény volt neki ez a kaland.

– Azt gondolom, most már nincs hova fejlődnöm, mindent elértem, amit akartam – válaszolta arra a kérdésre, milyen extrém sportot tervez a 85. születésnapjára. – A tandemugrást viszont mindenkinek ajánlom, hiszen elmondani nagyon nehéz, milyen érdekes élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!