Szeged és környéke

2015.11.06. 20:31

Nyoma veszett a szegedi cég ukrán tulajdonosának

Szeged - Az ukrán Baloh Ihor március óta tulajdonosa papíron a vadasparki játszótérmutyis szegedi cégnek, amelynek közel 200 millió forint uniós támogatást kellene visszafizetnie. Baloh Ihornak nyoma veszett, mint Kaya Ibrahimnak és Josip Totnak.

Szabó C. Szilárd

Kaya Ibrahim és Josip Tot

Kaya Ibrahim és Josip Tot egy németországi török, illetve németországi horvát személy, akiknek több, tetemes köztartozást felhalmozó Fidesz-közeli (magyarországi) céget adtak el 1995-ben, illetve 1997-ben, vélhetően szándékos adócsalási célzattal. Az általuk felvásárolt cégek arra hivatkozva, hogy semmi közük a korábbi ügyletekhez, adósságaikat nem fizették meg, több száz milliós köztartozást tüntetve így el. (Forrás: Wikipédia)
– Nem ismerek Balog Ihor vagy Baloh Ihor nevezetű személyt. Balog Iván talán van. Ha holnap emlékeztet rá, utánanézek – írta lapunk érdeklődésére Lokita István, Gát polgármestere. A Beregszász és Munkács között fekvő 3500 fős ukrán falu szerepel külföldi címként Baloh Ihor neve mellett a nyilvános cégpapírokban. E szerint az 1984-es születésű férfi Gáton, a Templom utca 30. alatt lakik. Az édesanyját Pap Annának hívják.

A szegedi Titan Project’s House Kft. 2013-ban nyert 185 millió forintot az Európai Uniótól vadasparki játszótér és interaktív tájékoztatási rendszer megépítésére. A beruházás után Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő büntetőfeljelentést tett, és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult, mert úgy vélte, a projekt legfeljebb 40 millió forintba került (Ménesi fideszes hiénákról beszélt a vadasparkban, 2014. június 19.). A NAV bűnügyi igazgatósága költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított tavaly ősszel, amely még nem zárult le.

Tavasszal felpörögtek az események a cég körül. Márciusban Vahl Rezső helyett – aki tavaly nyáron még úgy nyilatkozott, hogy a Balatonon sincs olyan játszótér, mint a vadasparkban – Baloh Ihor lett a tulajdonos, és a vállalkozás kiköltözött a belvárosból, a Vár utcából a Szentmihályon túli bodomi kiskertekbe. Egy olyan házba, ahol 56 – többségében felszámolás, végelszámolás és törlés alatt álló – cég van bejegyezve. Jártunk a Titan új székhelyén, kerestük Baloh Ihort, de senki sem nyitott ajtót.

Április 20-án a szabálytalansági eljárásban megállapították, hogy a cég jogosulatlanul használta fel az uniós támogatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezte a Titant, hogy fizesse vissza a 185 millió forintot és kamatait, ami szeptember végén már 197 millió forint volt (185 millió forint uniós támogatásnak kelt lába, 2015. október 9.). A cég jelenleg felszámolás és végrehajtás alatt áll.

A közreműködő szervezet, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint kezdeményezte a fennálló követelés – adók módjára történő – behajtását a NAV Dél-alföldi Adóigazgatóságán.

A Titan egy másik, tavaly nyáron elnyert 50 milliós uniós projektjét júliusban a deszki Kape-Kayak Kft. kapta meg.

– Gáton nincs 1984-es születésű Balog Ihor. Van Templom utca, de nem lakik ott se Balog Ihor, se Pap Anna – írta lapunknak Lokita István, Gát polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!