Szeged és környéke

2016.06.10. 19:37

Nyugalom a kulcs az ittas vendégekhez

Rengeteg tiltótábla tarkítja a vendéglátóhelyek falát, van, ami az italozásra, a hangoskodásra vagy épp a szemetelésre vonatkozik. Sörözőtulajdonosokat kérdeztünk, mekkora visszatartó ereje lehet egy feliratnak, illetve mikortól számít valaki ittasnak.

Salánki Zsófia

– Tábla ide vagy oda, a vendégeket nyugalommal és kedvességgel kell kezelni – fogalmazott [namelink name="Zacsok András"], a Móra poharazó tulajdonosa. Huszonöt éves tapasztalat áll mögötte, úgy gondolja, ha valaki addig iszik, hogy problémás legyen, annak legtöbbször lelki oka van.

 

Zacsok András 25 éve a vendégek pszichológusa. Fotó: Kuklis István

Zacsok András 25 éve a vendégek pszichológusa. Fotó: Kuklis István

– Hozzánk még egyszer sem kellett rendőrt hívni. Mivel ebédeltetünk is, az egyetemistától az orvosokig mindenféle ember jár ide. Ha a tábla nem is hatja meg az embereket, egymásra mindig rászólnak – folytatta a tulajdonos. Az ő sörözőjük falán is ott díszeleg a felirat, miszerint ittas vendéget szeszes itallal nem szolgálnak ki, és ugyanez vonatkozik a 18 év alattiakra is. Azt vallja, a tapasztalt vendéglátós már tudja, hogy ki az, akinek nem kell több.


Hol van a határ?


[namelink name="Nóti Károly"] 1936-ban írt bohózatában a férj addig ihat – a felesége jelenlétében –, amíg ki tudja mondani a nagy indiai költő nevét: Rabindranath Tagore. Ez a jelenet végén már nem sikerül. Kozma Zoltán ezt nem alkalmazza, viszont ha már valaki nem a jókedvű becsípettek közé tartozik, hanem gondot okoz, akkor csak üdítőt kaphat. Ha pedig segítséget kell hívni, azt is megteszik.


– Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy majd holnap megkapja, így soha nincs probléma – hangsúlyozta. A pultban kiszolgáló [namelink name="Szorocsekné Barta Ilona"] hozzátette: egy kedves szó sokkal többet ér az erélyességnél.

 – Szerintem szocializálódás kérdése, hogy valaki ne szemeteljen egy kocsma előtt, ha pedig már ittas az ember, és elfelejti a szabályokat, akkor emlékeztetőnek jó lehet a tábla – mondta a Nyugi kertben lazító [namelink name="Szenti Levente"], aki barátjával, Kövér Tamással tért be egy vizsga utáni koccintásra. Ide nemrégiben került ki egy új, kétnyelvű tábla a Vitéz utca felőli részre, amely csendre int, és arra, hogy a szemetet inkább a kukába dobják a járda helyett.

 

Kozma Zoltán a kiskorúakat csak üdítővel szolgálja ki. Fotó: Kuklis István

Kozma Zoltán a kiskorúakat csak üdítővel szolgálja ki. Fotó: Kuklis István

– Én is társasházban lakom, így tudom, milyen, mikor hangoskodnak az ablak alatt, ezért is tettük ki a táblát. Szemetelni itt nem szoktak, hiszen az udvarban dohányozni is tudnak, de ha valaki iszik, egy idő után hangos lesz – osztotta meg velünk [namelink name="Kozma Zoltán"], a Nyugi kert egyik üzemeltetője.


Azt is elárulta, hogy a betérők nagykorúságát egy egyszerű teszttel is tudják ellenőrizni, még a személyi igazolványt sem kell elkérni.

– Elég megkérdeznem, hogy melyik évben születtek, ha számolnak, akkor már gond van. Van, aki zavarában a születési hónapja helyett is mást mond, ilyenkor csak annyit kérdezek, mi a horoszkópja, ezen is sokan elbuknak – nevetett az üzemeltető.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!