Szeged és környéke

2012.09.10. 20:35

Nyugatra tartott a 12 afgán gyerek

Szeged - Másfél éve indultak útnak Afganisztánból azok az 5 és 15 év közötti gyerekek, akiket akkor fogtak el a rendőrök Röszke közelében, amikor illegálisan akartak Magyarországra lépni. Az idegenrendészeti eljárás után várhatóan kitoloncolják őket Szerbiába.

Szabó C. Szilárd

Lapunkban megírtuk, hogy vasárnapra virradóra 12 afgán gyereket fogtak el két csoportban a rendőrök Röszke közelében. Először egy 7 tagú csoportra figyelt fel a stabil hőkamera kezelője, Röszke külterületén próbálkoztak illegálisan magyar területre lépni, majd nem sokkal később újabb 5 gyerek kísérelt meg az autópálya-határátkelőhelyet megkerülve átjutni a zöldhatáron. Amikor a gyerekek meglátták a rendőröket, visszafutottak Szerbiába, majd néhány perccel később újra megpróbálták az átkelést. Ekkor fogták el őket a rendőrök.

Nagyüzem volt az elmúlt héten a déli határszakaszon: csütörtök este és péntek reggel között 29 határsértőt és egy embercsempészt fogtak el a rendőrök Röszke és Ásotthalom külterületén, valamint az 55-ös úton.

Nyugatra tartott a 12 afgán gyerek. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Villáminterjú Csali Annamáriával, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetőjével

– Mit tud tenni a Magyar Vöröskereszt az afgán gyerekekért?

– A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatos együttműködésben dolgozik. Ennek keretében az ilyen és hasonló esetekben a megyei szervezet az alapvető ellátásról gondoskodik, mint ruha, élelmiszer, tisztálkodási szerek. Gondoljunk az elmúlt télen született kisfiúra, vagy a határátkelőhelynél július 4. és augusztus 19. között megvalósított elsősegélynyújtó ügyeletre.

– Van-e a Magyar Vöröskeresztnek keresőszolgálata? A hatóságokkal történt kapcsolatfelvétel után megpróbálják-e megtalálni az afgán gyerekek szüleit, családtagjait?

– Igen, van keresőszolgálatunk. Nem mi vesszük fel a kapcsolatot a hatóságokkal, hanem ők jelzik felénk, hogy keresési igényük van.

A határsértők között volt afgán, bangladesi és koszovói. Olyanokat is elfogtak, akik már sokadjára próbálkoztak a zöldhatáron keresztül Magyarországra jutni.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatott, hogy szeptember első hetében 115 határsértőt fogtak el Csongrád megyében. [namelink name="Szenti Szabolcs"] elmondta: az illegális migránsok feltehetőleg még a rossz idő beköszönte előtt megpróbálnak a schengeni övezetbe jutni, ezért a következő hetekben várhatóan erősödni fog a migrációs nyomás a déli határszakaszon.

Az 5 és 15 év közötti afgán gyermekek elfogásával kapcsolatban Szenti Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg az összes elfogott határsértő közel 40 százaléka 18 éven aluli. Arra azonban még nem volt példa, legalábbis Csongrád megyében – tette hozzá a szóvivő –, hogy a gyerekek felnőttek nélkül vágjanak neki az útnak. Röszkéről a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre szállították az afgán gyerekeket, ahol előbb enni és inni kaptak, pihenhettek a közel 6 ezer kilométeres út után, majd meghallgatták őket.

– Elmondásuk szerint valamennyien Afganisztánban születtek. A jobb élet reményében körülbelül másfél évvel ezelőtt indultak útnak a családjukkal Iránon át – mondta a szóvivő. A gyerekek azt mesélték, hogy először Iránban próbáltak szerencsét, de a családtagjaik úgy határoztak, hogy inkább Nyugat-Európába mennek. Elmondásuk szerint a családjuktól Görögországban szakadtak el. Ekkor döntöttek úgy a gyerekek, hogy együtt próbálnak meg eljutni Nyugatra. Útközben a helyi lakosok jóindulatára hagyatkoztak, illetve fák és bokrok terméseit ették. A szegedi rendőrorvos megvizsgálta a gyerekeket, és mindegyiküket egészségesnek találta.

Meghallgatásuk után gyermekvédelmi otthonba – lapunk információja szerint Balassagyarmatra – kerültek. A szóvivő szerint itt lesznek az idegenrendészeti eljárás végéig. Bár döntés még nem született, Szenti Szabolcs elmondása szerint várhatóan kitoloncolják őket Szerbiába. Kérdésünkre, megpróbálja-e a rendőrség megtalálni a gyerekek családját, a szóvivő azt válaszolta: ez szinte lehetetlen, hiszen a család többi tagja is illegalitásban él. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!