Szeged és környéke

2009.04.03. 21:55

Nyugdíjasok fizetnek a csempészek helyett

Szeged - Egy nyugdíjas szegedi házaspár bérbe adta garázsát, és a két idős ember úgy keveredett bele egy cigarettaügybe, hogy nem is tudott róla. A hatóság most 1,2 milliót követel tőlük.

Bálint Csaba

Bakacsi úr 2008 januárjában úgy döntött, mivel az autóját eladta, az üresen maradt rókusi garázst bérbe adja valakinek. Az idős férfi elmondása szerint hamar akadt jelentkező: egy szabadkai hölgy bérelte ki, bizonyos B. Kornélia. Azt mondta, azért kell neki a helyiség, hogy saját összetört kocsiját tárolja benne, amíg meg nem javíttatja. Írásbeli szerződés nem készült. A nő előre kifizette az első hónapot, aztán többé nem látták.

– A következő bérleti díjat egy ismeretlen fiatalember hozta el a feleségemnek – meséli Bakacsi István a garázsajtóban állva. Egy áprilisi napon a vám- és pénzügyőrség zászlósa csengetett Bakacsiék ajtaján. A VPOP munkatársai a garázsban parkoló kocsiban 3140 doboz csempészett cigarettát találtak és egy férfit, akinek vélhetően köze volt az illegális áruhoz.

A férfit kihallgatták, ellene, illetve a garázstulajdonosok ellen eljárást indítottak. A 66 éves rokkantnyugdíjas, Bakacsi István és felesége úgy keveredtek bele a cigarettaügybe, hogy nem is tudtak róla.

A garázst kibérlő B. Kornélia nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta: semmi köze a dologhoz. A férfi, akit az áruval tetten ért a hatóság, pedig azzal védekezik: őt csupán arra kérték, hozza el az autót a garázsba.

1,2 millióba került a bérleti szerződés nélkül kiadott szegedi garázs. Fotó: Schmidt Andrea

1,2 millióba került a bérleti szerződés nélkül kiadott szegedi garázs. Fotó: Schmidt Andrea
A közigazgatási eljárásban összesen 1 millió 816 ezer 176 forint jövedéki bírságot szabott ki a hatóság. Ezt az összeget háromfelé osztották. Kétharmadát – több mint 1,2 millió forintot – a garázstulajdonosoknak, Bakacsi Istvánnak és feleségének kell megfizetnie, míg a csempészcigivel lebukott férfi megúszta 600 ezer forinttal.

– Nekem ahhoz a cigarettához semmi közöm. Azt az embert pedig, akit itt megfogtak a garázsomban, azóta is többször láttam egy fekete Audiban várakozni a vasútállomásnál. A társaira vár mindennap. Várja, hogy áthozzák a határon az árut. Kerestem a nőt is, aki eredetileg kivette a garázst. Az internetről letöltöttük a képét is – mondta az átverésen újra meg újra felháborodva Bakacsi István, miközben a letöltött fotókat mutatja. – Úgy tudom, most Szabadkán él. Beszéltem a férfival is, aki megfenyegetett, hogy ne akarjak magamnak bajt, mert jó kapcsolatai vannak, és hagyjam békén Kornéliát is. Nincs szerződés – nincs bizonyíték.

– Bakacsi István nem tudta bizonyítani, hogy kellő körültekintéssel járt el, mivel nem kötött bérleti szerződést, átadta egy külföldi állampolgárnak a garázst, kitéve magát annak, hogy a „bérlő" a helyiségben illegális tevékenységet végezhessen – közölte a delmagyar.hu-val Némedi Varga Éva. A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense szerint, ha a bérbeadónak egy jogszerű szerződése lenne, fel se merült volna a felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!