Szeged és környéke

2019.08.24. 23:03

Nyugi Konyha indult Algyőn - a helyiek receptjeiből sütkéreznek

Ezúttal Nyugi Konyha néven indult új kezdeményezés a Tisza-parti községben, az első találkozót szombaton tartották meg az intézmény udvarán kialakított Nyugi Kertben.

K.A.R.

Idén már több mint 110 új beiratkozóval bővült az Algyői Könyvtár olvasói köre, már a falu egyharmada rendelkezik olvasói jeggyel, viszont a könyvtár dolgozói azt szeretnék, ha ez a közösség folyamatosan aktív lenne. Ennek érdekében minden héten értékes programokkal várják a helyieket, de bárki bekapcsolódhat az algyőiek körébe. Ezúttal Nyugi Konyha néven indult új kezdeményezés a Tisza-parti községben, az első találkozót szombaton tartották meg az intézmény udvarán kialakított Nyugi Kertben.

 

A nemrégiben megjelent algyői szakácskönyvből főznek közösen a Tisza-parti település lakói. Fotó: Karnok Csaba

A nemrégiben megjelent algyői szakácskönyvből főznek közösen a Tisza-parti település lakói. Fotó: Karnok Csaba


– A nyár elején, amikor elkészült a kert, akkor meghívtuk az önkénteseket, a civileket, akik végig segítették a munkánkat egy bográcsozással összekötött irodalmi estre. Itt merült fel az az ötlet, hogy a nemrégiben megjelent Algyői Ízek című szakácskönyvben szereplő ételeket közösen süssük-főzzük meg, meghívva mindig a kiválasztott recept tulajdonosát. Első körben most a padlizsánkrémet készítettük el, melyhez mindenki saját maga hozta a hozzávalókat, míg a grillt, a faszenet, az olajat és a kenyeret mi biztosítottuk. Azt szeretnénk, ha kis költségvetéssel vonzóvá tudnánk tenni a könyvtárat sokak számára. Tapasztalataink szerint, ha kint csinálunk programot, többen eljönnek, mintha az ajtó küszöbén kellene átlépni. Sokan először csak az utcáról figyelik, mi zajlik az udvarunkban, majd második-harmadik nézelődés után be is térnek közénk – nyilatkozta lapunknak Dományházi Edit könyvtárvezető.

 

A nemrégiben megjelent algyői szakácskönyvből főznek közösen a Tisza-parti település lakói. Fotó: Karnok Csaba

A nemrégiben megjelent algyői szakácskönyvből főznek közösen a Tisza-parti település lakói. Fotó: Karnok Csaba


Amíg a cukkinik sültek, vidám beszélgetés, falatozás és borozgatás kíséretében telt az idő a raklapbútorokon. A könyvtárosok elmondása szerint az érdeklődéstől függően havi, kéthavi rendszerességgel szeretnék a közös főzést megtartani, amíg az időjárás is engedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!