Szeged és környéke

2014.09.30. 12:54

Ököllel többször arcon vágta és megrugdosta tanárát

Szeged - Bedühödött, mert rászólt testnevelő tanárnője arra a 13 éves szegedi fiúra, aki hétfőn délelőtt a József Attila Általános Iskola És Szakiskola udvarán cigizett. A pedagógus a füstölés miatt szaktanárit adott, mire a fiú a nő arcára fújta a füstöt, gallyal és makkal megdobta az arcát, majd rátámadt. Ricsit egyik osztálytársa szedte le a tanárról.

Kiss Gábor Gergő

– Én szedtem le Ricsit a tanárnőről, miután elkezdte ököllel ütni az arcát és a hátát – mondta kedden délben a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézménye előtti padon üldögélve egy hatodik osztályos diák, aki barátnőjével és társaival sütkérezett az őszi napfényben pár méterre az iskola főbejáratától. A fiú osztálytársa annak a 13 éves fiatalnak, aki hétfőn délelőtt a harmadik órában az intézmény udvarán bántalmazta testnevelés tanárnőjét.

– Ricsi sodort egy cigit, mire a tanárnő rászólt, hogy azonnal dobja el, a cigizésért pedig szaktanárit fog adni. Ricsi ekkor a tanárra fújta a füstöt, majd bevonuláskor előbb egy faággal, majd két makkal megdobta az arcát. Ezután mentek egymásnak, Ricsi ököllel arcon, majd hátba ütötte a tanárunkat. Ekkor avatkoztam közbe, ezért a verekedés csak tíz-tizenöt másodpercig tartott. A többiek eközben röhögtek – mesélte Ricsi osztálytársa.

Az iskola egész területén tilos a dohányzás. Fotó: Schmidt Andra

Az iskola egész területén tilos a dohányzás.
Fotó: Schmidt Andrea

Az iskola azonnal bejelentette az esetet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, a rendőrök Ricsit és az iskolába behívott anyját a hatodik órában vitték el kihallgatni. – Volt már hasonló tanárverés az iskolában, akkor a másik testnevelés tanárunkat ütötte meg egy diák. Ricsinek ez az első ilyen ügye, nem mondanánk agresszívnek, bár elég sok szaktanári figyelmeztetése van. A héten biztosan nem jön iskolába, még az is lehet, hogy ezért az esetért kirúgják – találgattak a fiatalok. Azt is elmondták, hogy az iskola területén szigorúan tilos dohányozni, ám az intézménytől öt méterre bármelyik tanuló füstölhet.

Az iskola tanárai és igazgatója a főigazgató engedélye nélkül nem nyilatkozhatott az esetről és annak várható következményeiről. Ezért kerestük telefonon Feketű Bélát. A Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola főigazgatója azt mondta, hogy mivel rendőrségi vizsgálat folyik az ügyben, meg szeretné várni annak eredményét, hogy teljesen tisztában legyen a történtekkel, ennek birtokában áll majd lapunk rendelkezésére. Általánosságban a főigazgató ugyanakkor elmondta: nem gondolja úgy, hogy megszaporodtak volna a tanárverések az iskolákban.

A Szegedi Rendőrkapitányságon közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indult büntetőeljárás az ügyben. A nyomozók K. Richárdot tanúként hallgatták ki – mivel a fiú gyermekkorú, így nem büntethető.

Nincs sok lehetőség a fegyelmezésre Megütötte osztályfőnökét egy 14 éves fiú 2010 decemberében. A Kisteleki Általános Iskola akkor nyolcadik osztályos tanulója zavarta a magyar órát, ezért tanára, aki egyben a fiú osztályfőnöke volt, ki akarta küldeni a teremből. A diák nem akart engedelmeskedni, ezért nevelője megpróbálta kitessékelni a folyosóra. A tanuló arcon ütötte a pedagógust. A fiú ellen büntetőeljárás indult, anyja más intézménybe íratta át. A kisteleki pedagógusok akkor úgy nyilatkoztak lapunknak: az elmúlt évek oktatáspolitikája nem sok lehetőséget hagyott meg a tanároknak a problémás gyerekek fegyelmezésére. Tavaly májusban a Weöres Sándor Általános Iskola testnevelője próbált elkülöníteni egy agresszív gyereket, aminek feljelentés és bírósági ügy lett a vége. A tanárt kirúgták, majd a bíróság könnyű testi sértés kísérletében bűnösnek találta, amiért egy év próbára bocsátották. A tanárnő decemberben nyilatkozott az esetről lapunknak. Azt mondta, a mocskolódó diákot szerette volna megpofozni, de mégsem tette, csak fenékbe billentette. – A rám bízott gyerekekért felelős vagyok. Ennek ellenére se jogom, se lehetősem, hogy megfékezzek egy dühöngő gyereket. Ott tartunk, hogy pedagógusként nem léphetünk közbe, ha a gyerekek egymást verik – magyarázta.
Korábban írtuk:

Az egyik szegedi általános iskolából érkezett bejelentés a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint az egyik diák bántalmazta tanárát szeptember 29-én a délelőtti órákban. A feljelentésből kiderült, hogy a 6. osztályos tanuló testnevelés óra alatt az udvaron cigarettázott. Amikor az oktató el akarta venni a fiútól a cigit, ő ellenállt. A tanuló a füstöt a tanárnő arcába fújta, majd többször ököllel arcon, valamint háton ütötte és megrugdosta.

Schmidt Andre illusztrációj a helyszínről

Schmidt Andrea illusztrációja
A Szegedi Rendőrkapitányságon közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A nyomozók a gyermekkorú diákot tanúként hallgatták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!