Ökörsütés törpevízművel

Ökörsütés ma már nem megy törpevízmű nélkül. Kell hozzá továbbá huszonnégyféle fűszer. Egy hárommázsás marhába negyven liter fűszeres páclevet juttatnak be, monumentális injekciós tűre hajazó szerkezettel. Az ökörsütő cég a Guinness-rekordok könyvébe készül.
Kétszáz adagot mértek ki szombaton a kétmázsás növendékborjúból. Fotó: Frank Yvette

Miként jön össze az ökör a törpevízművel? Úgy, hogy a különleges kamion – amivel az ökröt Szegedre szállították – a hűtőkamrán és a húselőkészítőn kívül még törpevízművet is tartalmaz. Az egyedi gyártású járművet a közlekedésrendészettel, az ÁNTSZ-szel, a fogyasztóvédelmi főfelügyelettel együttműködve hozta létre a Pencz Ökörsütő Kft. Élelmiszermizériás időkben ez fontos. Meg is van az eredménye: a világpolitikának tán nincs is olyan, Magyarországon járt személyisége, aki ne kötött volna ismeretséget huszonnégyféle fűszert tartalmazó páclével átitatott, Pencz-féle ökörrel.

Szegeden épp a nándorfehérvári diadal tiszteletére sütötték a marhát. A páclé mustármagtól korianderig, vörös- és fokhagymától paprikáig mindent tartalmaz. Hogy pontosan miből mennyit, ökre válogatja – nagyságától, korától s hússzerkezetétől függően. A Mátyás téri ökör szombaton a közönség befogadóképességéhez méretezett, kétmázsás növendékborjú volt. A hússzerkezete különlegesen kifinomult ízvilágú páclé összeállítását engedte meg.

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek

Másfél ezren látogattak el a hét végén a szegedi Mátyás király térre, az ötszázötven éve aratott nándorfehérvári győzelemre emlékezni. A legnagyobb sikert Kátai Zoltán és Róka Szabolcs, Magyarország legjobb lantosainak műsora aratta, a szerémségi borok versenye, s persze az ökörsütés – tudtuk meg Kocsispéter Évától, az Alsóvárosi Kultúrház igazgatójától. Tegnap Gyulay Endre Szeged–csanádi megyés püspök szentmisét tartott az alsóvárosi templomban. A több civil szervezet összefogásának eredményeként létrejött rendezvénysorozatot a szervezők hagyományteremtőnek szánják, és szeretnék évről évre ismét létrehozni – a magyar történelem kiemelkedő eseményére való megemlékezés jegyében.

Persze az sem mindegy, milyen fának parazsa fölött forog nyárson az állat. – Ökörsütéshez akácfa kell – mondja Szűcs Julianna ügyvezető. Különben is legjobb nyílt színi sütéshez akácot alkalmazni; ebből tudniillik az égés során nem távoznak méreganyagok. Hogy a középkorban mit használtak akácfa helyett – amely köztudomásúan Amerikából való –, homály fedi. De nem is lehetett olyan finom a középkori ökör, mint a minapi!

– Egészen elképesztően jó – összegezte benyomásait a Tóth család. Tartottak attól, hogy az ökör faggyús lesz, de bezzeg a húson faggyúnak nyomát sem találták. – Hát persze, hogy nem: legfaggyaztuk – reflektál Szűcs Julianna. Az ökörsütős számos szakma ismereteit igényli: kell hozzá hentes, élelmiszervegyész, vendéglátóipari-üzletvezetői ismeretek tudója, s persze szakács.

Létezik-e olyan, hogy az ökörben birka sül, a birkában kappan, a kappanban galamb, mint ez történelmi tárgyú olvasmányainkban fölmerül? – Szakmailag cáfolom – válaszol az ügyvezető. Előállítani ugyan elő lehet ilyet, de úgy, hogy a birkát-kappant-galambot előbb külön-külön megsütik, és készen helyezik az ökörbe.

Egyébiránt Guinness-rekordra készül a Pencz. A cél: egyszerre megsütni negyven méretes ökröt, mely tízezer embernek elég. Ahhoz már két speciális kamion kell – két törpevízművel.