Szeged és környéke

2016.08.22. 16:16

Okos növényházakat fejlesztenek a világpiacra

Világszinten is újdonságnak számító találmányokkal halmoz sikert sikerre a balástyai székhelyű Gremon Systems Zrt. a nemzetközi piacon. Az agrárinformatikai fejlesztésekkel foglalkozó start up cég főként az üvegházas növénytermesztés minőségének javításában ért el eredményeket.

Borbola Lilla

Kevesen tudják Balástyán, hogy a Kapitánysági úton, a falutáblát elhagyva világszínvonalú termékeket előállító start up vállalkozás mellett mennek el. Az ismeretlenség könnyen magyarázható: az agrárinformatikai fejlesztésekkel foglalkozó Gremon Systems Zrt. főként külföldi, magas technológiai szintű üvegházakba tervez „okos" rendszereket, de hazánkban is lefedték már ezt a piacot. Szegedi és budapesti irodájuk is van.


– Rengeteg buktató van addig, amíg az ember odaér, hogy becsomagolva, eladásra készen kézben tarthassa az ötletét. Egyébként a csomagolóanyag is itt, egy kis balástyai nyomdában készül – mondta az egyik alapító tag, a balástyai [namelink name="Ujszászi András"]. A fejlesztési vezetőt már régóta foglalkoztatta a kérdés: hogyan lehetne a környékbeli üvegházakban is jelentkező problémára, a megbízható munkaerő hiányára megoldást találni. Az SZTE TTIK Szoftverfejlesztési Tanszékkel együttműködve meg is született a megoldás: egy a dolgozókat motiváló szoftver, amelynek segítségével nyomon lehet követni a kertészet munkaerejének teljesítményét.


Ezzel a részfeladatokban jó munkatársakat jobb bérezéssel ki lehet emelni, ami motiváló erővé válik. Ehhez egy üvegházba telepített terminálba kell bejelentkeznie a dolgozónak egy mágneskártyával, így láthatja az aznapi teendőit, ráadásul a saját nyelvén, ami áthidalja az ágazatban gyakori nyelvi akadályokat. A rendszer internetalapú, ami szintén egyedülállónak számít a szakmában, így könnyebben fejleszthető, karbantartható a program, ráadásul mobilról is elérhető.


A lendület ezzel nem fogyott el: további problémákra keresett megoldást az agrárinformatikai cég. A legnagyobb sikert egy szenzorokkal felszerelt mérlegrendszer hozta el a vállalkozásnak.

– Ezzel az eszközzel tulajdonképpen megkérdezzük a növényt, hogy mire van szüksége – egyszerűsítette le a működési elvet Ujszászi András. Valóban: a szenzorok a növény tömegét, növekedését összefüggésbe állítják egy adott időszak páratartalmával, napsütésével. Így megállapítható, hogy melyik időszakban milyen környezeti feltételeket kell biztosítani a növénynek és folyamatosan változtatható az öntözési, szellőztetési stratégia.

– A dolog újdonságértéke abban rejlik, hogy nem a környezetből, hanem a növény növekedéséből fejtjük vissza

az okokat, így pontosabb eredményre juthatunk – mondta az alapító tag.

A Philipsszel is dolgoznak


A vállalatban a befektetők is láttak fantáziát, így már 14 országban, köztük például Kanadában, Németországban és Chilében is jelen van a Gremon Systems. Lengyelországban, Spanyolországban és Hollandiában akkora az értékesítés, hogy ezekben az országokban már helyi munkatársakat is alkalmaznak. Ujszászi András azonban arra a legbüszkébb, hogy nemrég meghívást kaptak egy neves hollandiai kutatóintézetbe, az Improvement Centerbe, ahol a mesterséges, LED-fényben való paradicsomtermesztés technológiáján dolgoznak majd olyan nagy cégekkel együttműködve, mint például a Philips. Ez nagy szakmai elismerésnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!