Szeged és környéke

2017.05.12. 16:27

Olajon és gázon lépkednek a szegediek

Szeged - Több évtizede termelő olaj- és gázkutak működnek Szeged belterületén, és fognak is még egy ideig. Ehhez azonban néha ki kell cserélni az öreg csöveket.

Kovács András

A szénhidrogén-termelő kutak karbantartása és felújítása időnként elengedhetetlen, tegnap a Szabadkai út és a Móravárosi körút sarkán indult el a munka a Szeged-13 jelűn. A berendezés szállítása és felszerelése már május 8-án elkezdődött, csütörtökön így ténylegesen is belefoghattak a kútfelújításba.


– A munkát a Mol ismét a Rotary Fúrási Zrt. bevonásával végzi, a cégnek több évtizedes tapasztalata van a kútfelújításokban – tudtuk meg az olajtársaságtól. Ugyanez a fővállalkozó dolgozott tavaly Alsóvároson, az Alsónyomás sor és a Majdáni sor sarkán is, ahol 3 ezer méter új cső került a Szeged-15 számú, 1976 óta termelő olajkútba (2016. június 14.: A kút zajjal jár Alsóvároson is).

 

Olajon és gázon lépkednek a szegediek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Csütörtökön egy függőleges kialakítású, közel 3 ezer méter mély kút karbantartására kezdődött el – tudtuk meg a Moltól. A munka eredményeként 2500 méter mélységből a szénhidrogén-tároló réteg egy új szakaszán indulhat be a kőolajtermelés. A felújítás várhatóan június első felében fejeződik be, vagyis közel sem lesz olyan hosszú, mint a több ütemben elkészült alsóvárosi. A Lidl parkolójával határos, több mint 40 éves, eddig 550 ezer köbméter kőolajat és 150 millió köbméter olajkísérő gázt termelő kút addig pihen, a kiesést bőven pótolja majd a megnövekedett hozam.

 

Tudta?


Algyőn és környékén már több mint fél évszázada folyik szénhidrogén-kutatás és -termelés. Ezeknek a mezőknek is köszönhető, hogy a Mol hazai földből termeli ki a lakossági gázszükséglet ötödét. És nemcsak földgázból, kőolajból is van még tartalék, akár a szegedi utcák alatt is. Évtizedek óta folyik a kitermelés anélkül, hogy az különösebben zavarná a városlakók mindennapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!