Szeged és környéke

2011.08.16. 12:18

Olcsón laknak a frakciók Szegeden

Szeged - Ötven forintos nettó négyzetméteráron bérelhetnek irodákat a jelölőszervezetek Szegeden, ha van képviselőjük az önkormányzatban. Annyit fizetnek a frakciók, mint a létminimum alatt élők.

Gonda Zsuzsanna

Megsemmisítette 2010. október 1-jén az Alkotmánybíróság az egri önkormányzatnak azt a rendeletét, amely a pártoknak kedvezményes ingatlanbérlést biztosított. A rendeletet az LMP támadta meg még 2009 tavaszán. Az Ab indoklása szerint az önkormányzat rendelete burkolt támogatást nyújt a választásokon részt vett szavazópolgárok egy százalékának szavazatát megszerző, vagy a közgyűlésben képviselettel rendelkező politikai pártok számára, és ezzel elfogadható alkotmányos indok nélkül tesz különbséget köztük és az egyéb helyiségbérlők között.

Szegeden 50 forintért bérlik négyzetméterenként a frakciók a városi ingatlanokat. A város az elnevezéssel játszik: itt nem pártok kapnak irodákat, hanem preferált szervezetekként azok a jelölőszervezetek, amelyeknek sikerül képviselőt juttatniuk a városi közgyűlésbe. Az önkormányzat indoklása szerint képviselői vagy frakcióirodaként kapják a kedvezményes bérlet lehetőségét, mert a városházán nincs megfelelő hely arra, hogy a frakciók üléseket tartsanak, vagy a párttagságot összehívják.

A Jobbik irodája - sürgősségi indítvánnyal kérték. Fotó: Schmidt Andrea

A Jobbik irodája - sürgősségi indítvánnyal kérték.
Fotó: Schmidt Andrea

Szegeden a jelölőszervezeteken kívül 75 preferált szervezet bérel kedvezményesen helyiséget. A bérleti díj négyzetméterenként és áfa nélkül 750 és 50 forint között mozog. 750-et fizet a Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 500-at a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., 100-at a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete.

50-et a Létminimum Alatt Élők Társasága, és ezen ez áron bérel 253 négyzetméteres helyiséget az Oroszlán utcában az MSZP. Az Összefogás Szegedért Egyesületnek 132 négyzetméteres irodája van a Földvári utcában. Ezt korábban az SZDSZ-frakció használta. Az Összefogás Szegedért Botka László polgármesterré választását támogatta, de azóta a 16 szegedi értelmiségi, egyetemi oktató, művész és vállalkozó által alapított civilszervezet a sajtó számára is látható tevékenységet nem végez.

Két székházat is bérel egymáshoz közel a Fidesz–KDNP-frakció. A Híd utcai 204 négyzetméter Fidesz-irodaként, a Deák Ferenc utcai 141 négyzetméter KDNP-irodaként funkcionál.

Nem a pártok, hanem a jelölőszervezetek bérelhetnek kedvezményesen. Fotó: Schmidt Andrea

Nem a pártok, hanem a jelölőszervezetek bérelhetnek kedvezményesen.
Fotó: Schmidt Andrea

A Jobbik számára 2011 áprilisában sürgősségi indítvánnyal kért irodát az Oroszlán utcában a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, amelynek elnöke a Jobbik önkormányzati képviselője, [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"]. A kiválasztott ingatlan bérleti jogát ehhez az önkormányzat megvásárolta az IKV Zrt.-től nettó 700 ezer forintért, majd kiadta a helyiséget a Jobbiknak.

A közgyűlés határozata szerint „a helyiségeket a frakciók, illetve jelölőszervezetek az országgyűlési, önkormányzati képviselőik munkavégzésre való felkészülésre, a választókörzetben élő személyekkel való kapcsolattartásra, valamint iroda céljára használják".

Nem él a kedvezményes bérlés lehetőségével a Szabad Város Egyesület frakció és az LMP. A szegedi LMP 2011 áprilisában tartott sajtótájékoztatót a témában. Számításaik szerint ha a város piaci áron adná bérbe a pártingatlanokat, akkor közel 23 millió forint bevételhez jutna évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!