Hallgassa élőben!

Olvasónk írta - A szociális érzékenységről

"Az egészségügy állapota mellett néhány fontos, sürgősen megoldást igénylő problémára hívnám fel a figyelmet."

El kell ismerni, hogy az elmúlt években sok mindenki kapott a kormánytól. Gondolok itt például a rezsicsökkentésre, a gyermektámogatások rendszerére és a határon túli magyarok segítségére. Sokan élnek azonban szegénységben. Az egészségügy állapota mellett néhány fontos, sürgősen megoldást igénylő problémára hívnám fel a figyelmet.

1. Tavaly manifesztálódott egy lista, miszerint 91 bentlakásos szociális intézményben (pszichiátriai betegek, fogyatékosok vagy idősek) embertelen körülmények vannak, az ágazati jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételeket nem tudják betartani a forráshiány miatt. A működési követelményekre az ombudsman is figyelmeztette a kormányt, de eltolták maguktól a felelősséget. Illetékes szakemberek, intézményvezetők, alkalmazottak közül sokak véleménye szerint jottányit sem javult az elmúlt években az idősotthonok többségének működése.

2. Több szociális intézet lakói (akik munkát tudtak vállalni) éhbérért dolgoznak. A foglalkoztatók közlése szerint az előírt összeget nem tudják kifizetni, mert az állam nem ad elég fedezetet.

3. Hosszú évek óta nem emeltek semmit a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatáspótló járadékon (a munkanélküli-segélyen).

4. Az egyetemistáknak és a főiskolásoknak a két cikluson át nulla százalékkal emelkedett a tanulmányi ösztöndíja. Miféle üzenet ez a fiataloknak? Nem csoda, hogy tömegesen hagyják el az országot.

5. Nem vagy csak alig emeltek az ápolási díjon és az egészségkárosodási járadékon.

6. Politikai megrendelésre csökkentették 90 ezerrel a rokkantság és hasonló egészségkárosodottság ellátási számát.

7. Megszüntették a méltányossági közgyógyellátás fedezetét törvénymódosítással 2014-ben.

8. A házi segítségnyújtás jogosultsági küszöbét felemelték, ami 132 ezer idős beteget érintett. Kétszer is szigorították a ponthatárt (2015-ben már egy Emmi- rendelettel).

9. 2017-ben 16,5 százalékkal többet fizettek a vényköteles gyógyszerekért a betegek, mint 2016-ban.

10. A nyugdíjrendszer 2012-es átalakításakor néhány tollvonással egy csomó megváltozott munkaképességűt kizártak a támogatottak köréből, és ezzel sokak megélhetését ellehetetlenítették.

Sokak számára úgy tűnik, hogy a szociális ellátórendszer struktúrája csak abból a szempontból érdekli a kormányt, hogy mit lehet rajta spórolni.

Gyömbér Tamás, Szeged

Lakásért házasodott, válása napján már másnál aludt: a szerelemben sem volt átlagos Törőcsik Mari
Ahogy a színpadon, úgy szerelmi életében sem volt hétköznapi nő a péntek hajnalban, 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari. Nagy szerelmein keresztül emlékezünk rá.
Flick a szezon végén távozna a Bayerntől
Hans-Dieter Flick vezetőedző a szezon végén távozna a Bayern München labdarúgócsapatától.
Az UVSE került előnybe a döntőben
Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női vízilabda-bajnokság döntőjében.
Bajor mintához igazodhat a külföldi egyetemek hazai szabályozása
A kiigazított felsőoktatási törvény az innovációs tárca szerint minden további próbát kiáll majd, és az egyetemek is meg tudnak felelni az előírásoknak.
Kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát Csehországból
A cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.
Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígérnek a bankok
Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét.