Hallgassa élőben!

Olvasónk írta: Apró hibák miatt is megbuktatják a mazsolát

"Nagyon felháborít, hogy a szaktárca nem talált semmi hibát a vizsgabiztosok munkájában, hiszen gondolom, nem csak nekem van Szegeden ismerősöm, barátom, rokonom, akik többször is megbuktak a gyakorlati vizsgán. "

Mély felháborodással olvastam a Délmagyarország június 9-i és 13-i cikkét a szegedi tanuló autóvezetők vizsgáival kapcsolatban. Tizennyolc évesen szereztem meg a jogosítványomat, úgy, hogy előtte gyakorlatilag nem ültem volán mögött, nem volt tapasztalatom. A gyakorlati órák előtt édesapám Trabantjával mentünk ki egy elhagyatott útszakaszra, hogy legalább érezzem, milyen egy autót egyenesben tartani. Levezettem huszonkilenc órát, és a harmincadik órában vizsgáztam. Persze voltak hibáim, az akkori vizsgalapon volt néhány „vonal”, amire természetesen a vizsgabiztos is felhívta a figyelmem. Ennek ellenére sikeresen vizsgáztam, és a mai napig vezetek, balesetmentesen.

Nagyon felháborít, hogy a szaktárca nem talált semmi hibát a vizsgabiztosok munkájában, hiszen gondolom, nem csak nekem van Szegeden ismerősöm, barátom, rokonom, akik többször is megbuktak a gyakorlati vizsgán. Sokszor olyan banális hibák miatt, ami egy gyakorlatlan vezetőnek simán elnézhető lenne. Mint a június 9-i lapban megszólaló hölgy, aki azért bukott meg, mert nem volt elegendő az ajtónyitási távolság. Agyrém! Napi szinten vezetek, sokszor olyan szarvashibákat ejtenek a vezetőtársaim, hogy bizony elcsodálkozom, hogyan kaphattak jogosítványt. A tanulók is majd az életben szereznek rutint, nem a harminc-negyven vagy akárhány óra alatt.

Minden tiszteletem az oktatóké és a vizsgabiztosoké. Biztosan nem könnyű megtanítani a mazsolákat jól vezetni, és igen nagy felelősség beengedni őket a forgalomba. Megértem. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy apró hibákért is buktatnak. Nekik már van rutinjuk. Azokat szűrjék ki, akik tényleg bátortalanok, lassúak, életveszélyesek, akik a társadalomra is veszélyesek. Akik a jogosítvány megszerzése után beülnek apuka BMW-jébe, és halálos balesetet okoznak.

Biztos vagyok benne, hogy éles szeműek, és el tudják dönteni, ki alkalmas sofőrnek, és ki nem. S akkor még nem elhanyagolható tény, hogy az óradíjak és vizsgadíjak előteremtése sokszor embert próbáló feladat. Sajnos nem keresünk olyan jól, hogy a nem megérdemelt bukás miatt újra és újra össze tudjunk szedni több tízezer forintot. Van olyan ismerősöm, akinek azért csúszik az időpont, mert egyszerűen nem tud félretenni ennyi pénzt – négyszer buktatták meg, szintén olyan hibák miatt, amivel az életben napi szinten találkozom.

Volt szerencsém Németországban megfigyelni az autósokat. Fegyelmezettek, odafigyelnek, türelmesek, a városokban betartják a szabályokat. Sok sofőrt kivitetnék pár napra, hogy lássák, hogyan kell kulturáltan közlekedni – és nekik is van jogosítványuk! Egyszer megszerezték. Aztán elfelejtették, hogy a KRESZ mire való. A tanulók még tudják, és be is tartják.

Annyit szerettem volna a cikkek margójára írni, hogy ne azokat buktassuk meg, akik rátermettek, csak épp a vizsga miatt idegességükben túl közel állnak a kukához, vagy korrigálniuk kell egy beállást, vagy egyirányú utcában nem húzódnak le „egyértelműen” balra, ha balra akarnak fordulni, és még sorolhatnám…

Csonka Éva

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Felminősítette Magyarországot a Moody's
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő az eddigi „ Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot.
Az abortuszhoz való jog védelméről fogadtak el törvényt a demokraták Amerikában
A törvénytervezetről tartott szavazás lényegében jelképes volt a demokrata párti többségű testületben, ugyanis a szenátus várhatóan nem fogja elfogadni.
Kiemelt támogatást nyújt a kormányzat a műtéti várólisták csökkentésére
Kásler Miklós miniszter utasítására készült el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által beterjesztett szakmai javaslat, amely alapján a kormány 12.2 milliárd forintos támogatást biztosít, így a várólisták drasztikus lerövidítése várható.
Nyitás: száz ország képviselői jönnek el a Vadászati Világkiállításra (videók)
A kapcsolódó rendezvényekkel együtt csaknem 1500 programelemből áll össze az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás.
Hivatalos: megőrizte alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt
Megerősítette az orosz Központi Választási Bizottság pénteki ülésén a múlt hétvégén megtartott választások hivatalos végeredményét.
Messi kihagyhatja a Manchester City elleni találkozót a BL-ben
Egyelőre bizonytalan, hogy pályára léphet-e Lionel Messi a Paris Saint-Germainben a Manchester City elleni, keddi Bajnokok Ligája-találkozón.