Olvasónk írta: fizessenek a gazdagok!

"A 100 leggazdagabb folyamatosan gazdagodott és gazdagszik. Ezt fordítaná meg az MSZP és Botka? "

Jól hangzik, nekem tetszik. Vagyis csak tetszene, ha lenne, de ilyen sosem volt, nincs és nem is lesz. Nem több ez, mint hangzatos politikai ígéret! Hiszen mikor a baloldal, az MSZP és az SZDSZ volt hatalmon, akkor a gazdagok fizettek? Sosem volt még ilyen gazdag kormányunk – harsogta az akkori sajtó. És kik fizettek? Csak a gazdagoktól vették el a 13. havi nyugdíjat, vagy mindenkitől? Csak a gazdagoknak kellett vizitdíjat fizetni, vagy mindenkinek? És kit érintettek a megszorítások érzékenyebben? A gazdagokat? Ugyan lebegtették a luxusadó meg a vagyonadó fogalmát, de lett belőle valami?

A 100 leggazdagabb folyamatosan gazdagodott és gazdagszik. Ezt fordítaná meg az MSZP és Botka? El is hihetném, ha ő mondja, de nem, mert ez (is) csak duma! Majd pont ők fognak szembemenni a világgal, az Egyesült Államokkal, avagy az Unióval, azok gazdagjaival, monopóliumaival. Noha abban az egyben legalább dicséretes Botka, hogy próbál „valamit” mondani. Hiszen a baloldalra igenis szükség lenne. Fék és kontroll mindig kell. De amit a baloldal az utóbbi választásokon produkált, az nulla volt. Vita, osztozkodás a még meg sem szerzett pozíciókon. Vita egymással és az együttműködés harsogása közbeni egymás szapulása. Ez volt a baloldal teljesítménye, mutatványa, kampánya. És igazából még most is ezt teszi. Ez nem a Fidesz hibája. Olyat kell mondani, mutatni, ami az embereknek kell, amit az emberek akarnak, és akkor majd arra szavaznak. Ez hiányzik a baloldalból, a perspektíva, az értelmes és követhető cél. Tehát ehhez mérten, az egymással veszekedő „semmihez” mérten Botka már látja, hogy „valamit” kell(ene) mondani, csak ez a mondás, a „fizessenek a gazdagok” meg hiteltelen, hihetetlen.

A „zavarjukelazorbánt” szlogen is üres duma. A szavazólapon ugyanis nincs olyan kérdés, hogy kit nem akarunk. Ott szavazni kell valakire. Amikor az eddigi történelemben csak annyi volt a cél, a program, hogy valakit el kell zavarni, az mindig csak nagyobb bajt hozott. Lásd a csodás nagy francia forradalmat. Annyi volt a terv, hogy el kell zavarni a királyokat, a hercegeket és a grófokat. Ám miután kivégezték őket, mi lett? Egymást követő és egymást is gyilkolászó csoportok öldöklése. Közben rendkívül kemény diktatúrát vezettek be, semmibe véve az emberi és polgári jogokat, kíméletlen terrort alkalmaztak. Letartóztatták és tömegével küldték vérpadra a forradalom valós és vélt ellenségeit. Királyi hatalmat „zavartak el”, aminek császári hatalom lett a vége. Európa háborúba sodródott, mert a császár, Napóleon meg akarta hódítani az egész kontinenst. Még több vér és áldozat.

Ez a „fizessenek a gazdagok” jobb, mint a puszta „el kell zavarni”, de még kevés. Ennél jobb, ennél több kell! Én biztosan nem elégszem meg kevesebbel. Bár maga a mondás tetszik, csak mögé nézve sántít. Kérünk egy másikat, egy jobbat, egy hitelesebbet!

Koszta Péter, Szeged