Szeged és környéke

2008.06.08. 21:30

Önkéntesek olvastak fel látássérülteknek

Szeged - Lelkes önkéntesek részvételével a hétvégén felolvasónapot tartottak a szegedi hangoskönyvtárban. A többnyire vakokból és gyengénlátókból álló hálás közönséget nemcsak nyugdíjasok, hanem diákok is szórakoztatták. Lapunk szombati számából Szív Ernő tárcáját hallgathatták meg az érdeklődők.

Kancsár Tímea

„Az anyós olyan, mint a fényképész: nem enged mozogni, és állandóan vigyorogni kell" – ilyen és ehhez hasonló szellemes aforizmákkal szórakoztatta Elekes Györgyné Dózsa Zsuzsanna szegedi nyugdíjas a többnyire vakokból és gyengénlátókból verbuválódott közönséget szombaton a szegedi hangoskönyvtárban, a Szegedi Önkéntes Központ, illetve a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete által megtartott rendezvényen.

– Minden évben megszervezzük az önkéntesek napját, Szegeden most először valósult meg az „add a hangod, legyél önkéntes" mottóval meghirdetett összejövetel – mondta Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, az önkéntes központ szakmai vezetője. A programot Szondi Ildikó önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd felolvasott: Juhász Imre Óda a fényhez című prózájával kedveskedett az érdeklődő közönségnek.

Kucsoráné Jáhn Ilona és Rózsa Lászlóné, a klebelsbergtelepi Harangláb nyugdíjasklub két tagja Hacsek és Sajó-jelenetekből olvasott össze. A félreértések sorozatán a közönség már szinte sírt a nevetéstől. A kezdeményezésen nemcsak idősebbek, közép- és általános iskolás önkéntesek is megmutatták versmondó és meseolvasó képességeiket. Török Balázs, a Radnóti-gimnázium tanulója többnyire matekversenyekre jár, de tegnap Romhányi József verseit adta elő.

Gondolatok a hangoskönyvtárban. Fotó: Frank Yvette

Gondolatok a hangoskönyvtárban. Fotó: Frank Yvette
Nőtt a csacsi, növekedett, nagy csacsivá cseperedett – a nyolcéves Pál Janka a felolvasó-délután legfiatalabb előadója volt. Szalai Borbála meséjét osztotta meg a kíváncsi közönséggel.

A szegedi Turi József saját novelláiból olvasott néhányat – papírforma szerint 38-an jelentkeztek a felolvasásra, de ennél sokkal többen elmentek a rendezvényre. – Pluszélmény egy jó előadó felolvasása, ezért is tetszik a mai rendezvény – mondta a szegedi Klimász Sándor, akinek különösen Turi József novellái tetszettek. A látássérült szegedi férfi feleségével, Zsuzsikával, a vakok és gyengénlátók megyei elnökével érkezett. Azt is elmondta, a napilapokból mindennap tájékozódik, emellett sok hangoskönyvet hallgat. Szereti a szépirodalmi és az ismeretterjesztő műveket, illetve a jó sci-fit.

Zenészek és Szív Ernő

Muzsikáltak is a szombaton megrendezett felolvasáson. A Tara névre keresztelt, tavaly karácsonykor hat fiatalból összeállt zenekar többek közt ír kocsma- és keringőzenével nyűgözte le a hallgatóságot. Lapunk sem maradt ki a kezdeményezésből: a szombati Szieszta mellékletünkben megjelent friss Szív Ernő-tárcát, a Kerthelyiséget olvastuk fel, ami tetszett a hallgatóságnak, különösen Darvasi László morbid humorát értékelték.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!