Szeged és környéke

2015.04.29. 21:05

Önkormányzatok is elbuktak a vizsgálaton

Többek között Tiszasziget, Fábiánsebestyén is szerepel a fejlesztési ügynökség uniós pályázatokat vizsgáló szabálytalansági listáján. Megbüntették a vízügyet, egy mórahalmi és egy szegedi alapítványtól pedig visszakérték a teljes támogatási összeget.

Segesvári Csaba

Lázár János, az akkor a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013 szeptemberében jelentette be, hogy megvizsgálják az uniós pályázaton nyertes szervezeteket, és ha szabálytalanságot találnak, visszakérik a támogatást.

Több mint négyezren a listán

Kiket büntetett meg az NFÜ a bejelentett vizsgálatok nyomán – kérdeztük a Miniszterelnökségtől, amelytől közel 4000 pályázó nevét tartalmazó táblázatot kaptunk. Azt írták, a többi eljárás folyamatban van, a lezárult ügyeket viszont már közzétették. Először azokat az önkormányzatokat, civilszervezeteket és állami beruházókat mutatjuk be, akiknél szabálytalanságot találtak.

Tiszasziget 19,5 milliója

Az uniós forrásokat koordináló ügynökség a határon átnyúló szerb–magyar pályázatok nyertesei közül Tiszaszigetet 19,5 millió forintra büntette. A település 1,5 millió eurót (mintegy 500 millió forintot) nyert kerékpárút-építésre. – Az elmúlt esztendőben többször is nyilatkoztam a Délmagyarországnak, illetve lakossági fórumon részletesen beszámoltam arról, hogy a Szeged (Szőreg)–Novi Knezevac Bicycle Road Construction HUSRB projekthez kapcsolódóan az ellenőrző hatóság Tiszasziget Község Önkormányzata tekintetében korrekciós összeget állapított meg, amely felhasználható volt a megvalósítás során.

A 2014-es esztendőben a kerékpárút átadása rendben megtörtént, az eredetileg tervezett támogatási összeggel a pályázat teljes mértékben elszámolásra került. További pozitívum, hogy a II. ütem esetében a közel 15 milliós önrészt – amelyhez az önkormányzatunk által felvett hitel kapcsolódott – a Magyar Állam konszolidálta – közölte érdeklődésünkre Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere, aki kérte, nyilatkozata változtatás nélkül jelenjen meg.

Kerékpárút Tiszasziget határában. Az egyik út a Mélypont felé vezet. A szerző felvétele

Kerékpárút Tiszasziget határában. Az egyik út a Mélypont felé vezet. A szerző felvétele
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság több mint 1 milliárd forintot nyert a Maty-Fehértói belvízrendszer fejlesztésére. A közbeszerzési szabályok megsértéséért 7,4 millió forinttal csökkentették a támogatásukat. – A projekt teljesen elkészült, a vállalt indikátorok hiánytalanul teljesültek – reagált a büntetésre a vízügyi igazgatóság. Elmondták, a fejlesztési ügynökség 2011-ben indított ellenük eljárást, a döntése ellen fellebbeztek, de hiába. A szerződést a támogatás csökkentése miatt módosították.

Az ivóvízminőség-javító beruházásra nyert 116 milliós támogatásból 3,8 milliót kell Fábiánsebestyénnek visszafizetnie, mert nem valósították meg a projekt egy részét. Kerestük az érintett önkormányzatot, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Alapítványi pályázatok

A teljes támogatást, azaz 13 millió forintot bukott a mórahalmi Egy-Másért lfjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesület, amelynek Duka Félix az elnöke. – A pályázat rendben lezárult, nincs szó az összeg visszafizetéséről – mondta megdöbbenve az alapítvány elnöke, aki csütörtökön egy közleményt juttatott el a szerkesztőségünkhöz, amelyben egy hivatalos levélből idéz: "A HU-SRB IPA CBC Program keretén belül az Irányító Hatósági Szerepkört jelenleg ellátó Miniszterelnökség részéről az "EGY-MÁSÉRT Ifjúsági és közösségfejlesztő közhasznú egyesület" felé visszakövetelés nem áll fenn."

A szegedi Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság 6 millió forinttól esett el, mert nem valósították meg a projekt célkitűzéseit, az NFÜ pedig elállt a támogatási szerződéstől.

Fritz Péter, az alapítvány alelnöke lapunknak elmondta, a projekt egy nagyon jó kezdeményezésnek indult, a határ menti gyerekek integrált egészségfejlesztési táboroztatását szolgálta volna, kiemelt figyelmet szentelve a testi fogyatékkal élő gyermekekre. – Nem sikerült az előfinanszírozáshoz szükséges pénz előteremtése, egyetlen bank sem vállalta a finanszírozást. Úgy döntöttünk, hogy nem vágunk bele csak önerőből a projekt végrehajtásához. A kapott előleget 2012-ben kamatostul visszafizettük – mondta Fritz Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!