Szeged és környéke

2014.06.02. 23:59

Online időutazás a DélmagyArchívval hamarosan

Szeged - Hamarosan elérhetővé válik a Délmagyarország online archívuma, a DélmagyArchív. Amint azt többször hírül adtuk, a két nagy gyűjtemény – az egyetem Klebelsberg Könyvtára és a Somogyi-könyvtár – közös projektként digitalizálja az ország legidősebb vidéki napilapját.

Munkatársunktól

Az óriási munka az 1910-es kezdetektől 1945 végéig készült el. A lap interneten hozzáférhető példányai között dátumok, sőt egyes szavak alapján is lehet majd keresni.

Teszteltük a DélmagyArchívot. Összesen 1214 oldalon fordul elő a Szeged és a katasztrófa szó. 1912. május 10-én, egy hónappal a Titanic katasztrófája után a szegedi Ancsányi Sándor és felesége idézi fel megdöbbentő élményeit. A házaspár a Carpathia fedélzetén utazott, segédkezett a hétszáz hajótörött körül: „óriási hullámok körül imbolyogtak a mentőcsónakok, zsúfolásig telve menekülőkkel. Borzalmas jajveszékelés volt. Olyat én még sose láttam. A hullámok holttestek tömegét sodorták".

1921. június 14-én az újság a szegedi repülőtéren történt katasztrófáról tudósít: 100 méteres magasságból zuhant le egy kétüléses géppel Lengyel László felügyelő pilóta és Pirker Gyula szerelő. A pilóta szörnyethalt, a szerelő súlyos sérüléseket szenvedett.

1926. szeptember 28-án a Rohanó áradat című amerikai filmet egy, a katasztrófákat hasonlító grafikonnal reklámozzák: Szeged 1879- es nagy árvize eltörpül a Johnstown városát elpusztító 1886-os árhullám mellett.

1934. január 5-én hajdani kollégáink Farkas József 22 éves kereskedősegédről írják, hogy vakmerő merényletet kísérelt meg a budapesti gyors ellen. Szerelmi bánatában Szatymaznál talpfát tett a sínekre, kíváncsi volt, milyen egy vasúti katasztrófa. Szerencsére a vonat nem siklott ki, a tettest letartóztatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!