Szeged és környéke

2016.03.28. 18:00

Online kasszák a szervizekben is

Csongrád megye - Idén ősszel az autószerelőkön kívül például a tisztítósokat, az edzőtermeket és a plasztikai sebészeket is bekötik a NAV-hoz. Jövőre a pénzváltók és a taxisok kerülnek sorra. A kaszinóbiznisz és a szépségipar kimaradt a szórásból.

Fekete Klára

Szegedi Ipartestület: kérik a kedvezményt


A kereskedőket, vendéglátósokat kötötték be legelőször a NAV-hoz, a kezdeti 2013. év végi határidőt a bonyodalmak miatt 2014 augusztusáig húzták ki. Egy berendezés 120–170 ezer forintba került, az állam 50 ezer forinttal száll be a cserébe. Ribizsár Péter autószerelő mester, a Szegedi Ipartestület elnöke ugyanolyan kedvezményeket kér az államtól az iparosoknak is, mint amilyeneket a boltosok kaptak.

– Ha az online kasszák bekötésével vissza lehet szorítani a feketegazdaságot, akkor megéri ilyen intézkedéseket hozni – mondta el a véleményét [namelink name="Krisztin Zsolt"], a KZS Mobil Car Kft. ügyvezető igazgatója azzal kapcsolatban, hogy ősszel nekik is kötelező lesz az online pénztárgép használata.


– A szolgáltatásaink nem lesznek drágábbak, hiszen eddig is mindenről számlát adtunk – tette hozzá a gépjárművek műszaki vizsgáztatásával, eredetvizsgálatával, szervizelésével foglalkozó cég vezetője.


Azzal kapcsolatban, eltűnik-e a különbség a drágának számító márkaszervizek és a hasonló profilú vállalkozások árai között, azt válaszolta, minden marad a régiben. A pénztárgép megvásárlása pedig csak egyszeri nagyobb kiadással, valamint a havi 2000 forintos fenntartási költséggel jár.


Melyek azok a szolgáltatók, amelyek a NAV szerint a számlaadásban „fertőzötteknek" számítanak, és az online kasszával több bevételt hozhatnának az államnak? Idén szeptember 30-ától az autószerelőknek, a gépjárműalkatrész-kiskereskedőknek, a ruhatisztítóknak, a plasztikai sebészeknek, a szórakozóhelyeknek és az edzőtermeknek kell bevezetniük az online kasszát. Érdekes helyzet állt elő az edzőtermeknél. Amelyekben ugyanis van büfé, ott már két éve üzemel a pénztárgép. Közéjük tartozik a szegedi Fitt–Fiatalok Kft. is: [namelink name="Vörös László"] ügyvezető szerint kevés a büfé nélküli edzőterem.

 

Krisztin Zsolthoz éppen egy Renault-t hoztak műszaki vizsgára. Fotó: Frank Yvette

Krisztin Zsolthoz éppen egy Renault-t hoztak műszaki vizsgára. Fotó: Frank Yvette

2017 januárjától újabb ütemben a pénzváltók és a taxisok is sorra kerülhetnek. A taxizásnál több egyeztetésre lehet majd számítani. Az egyik elképzelés szerint ugyanis csak a taxitársaságokat kötnék be a NAV-hoz, egy másik szerint valamennyi kocsiban ott lehetne az online pénztárgép is.


[namelink name="Bobkó Attila"], a szegedi Rádió Taxi3 vezetője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közlekedési kollégiuma taxis tagozatának elnöke elmondta: a vidék nem úgy működik, mint Budapest. Vannak ugyanis városok, amelyekben nincsenek taxis társaságok. Közölte: az MKIK előtanulmányt készít a kasszák bevezetésével kapcsolatban.

 

Megúszták


Az online kasszákat egyelőre megúszták a stadionok, a fodrászok, a kozmetikusok, a masszőrök, az ügyvédek és a kaszinók is. A fodrászok, kozmetikusok  lélekben már rákészültek a pénztárgépekre, mégis kimaradtak a szórásból (Helyük nincs, de belenyugodtak az online kasszába, 2015. április 15.). A közvélemény leginkább a kaszinóbiznisz kihagyása miatt támadja az újabb bejelentést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján kérdésre, hogy az orvosok közül miért csak a plasztikai sebészeknek kell online kasszát venniük, azt válaszolta: a legrizikósabb területeket az iparkamara jelölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!