Szeged és környéke

2012.01.30. 19:23

Operaverseny - ötödször Szegeden

Szeged - Megjelent az Armel Operaverseny honlapján az énekeseknek szóló idei felhívás – ötödik alkalommal hirdették meg a nemzetközi viadalt. A döntőt idén is operafesztiválként rendezik meg október 6-ától a Szegedi Nemzeti Színházban.

Munkatársunktól

Partnerszínházak– versenyprodukciók

Október 6-án a házigazda Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciója, Umberto Giordano Andrea Chénier című operájának bemutatója nyitja az idei fesztivált. 8-án a New York-i partnerszínház, a Center for Contemporary Opera társulata William Mayer Haláleset a családban című darabját adja elő – ahogy korábban hírül adtuk, [namelink name="Alföldi Róbert"] rendezésében. 10-én a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház [namelink name="Philip Glass"] operáját, A büntető kolóniát játssza. 12-én a gdanski Balti Opera két egyfelvonásost ad elő: Dmitrij Sosztakovics A szerencsejátékosok és Benjamin Fleischmann Rotschild hegedűje című darabját. Október 14-én a Szlovák Nemzeti Színház társulata Roland Baumgartner Mária Terézia című operáját mutatja be. Mindegyik versenyprodukcióban két-két énekes küzd majd a végső győzelemért.

Az Armel Produkció idén már ötödik alkalommal szólítja versenybe világszerte – immár korhatár nélkül – a legjobb operaénekeseket. A 21. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azok jelentkezését várják, akik úgy gondolják: nemcsak kiváló énekesek, hanem a zenés színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek. A döntőbe kerülők idén is öt partnerszínház egy-egy operaprodukciójának főszerepeire kapnak felkérést.

A verseny első fordulóját áprilisban Budapesten, Párizsban és New Yorkban tartják, ahol a szakmai zsűri hangi adottságok, énektudás és muzikalitás alapján választja ki a továbbjutó versenyzőket. (Minden énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat.) Összesen 30 versenyző juthat tovább a viadal második fordulójába, amelyet május 27-én a Szegedi Nemzeti Színházban és a Korzó Zeneházban tartanak. A második körben a produkciók rendezői és az operaházak képviselői – igazgatók, zenei és művészeti vezetők – választják ki a döntősöket, vagyis azokat, akik a versenyprodukciók főszerepeit énekelhetik. A jelentkezés részletes feltételei a www.operaverseny.hu honlapon már olvashatók.

Az idei operafesztivált is a tavalyihoz hasonlóan rendezik meg. A korábbi gyakorlattal szemben minden versenyprodukciót csak egyetlen alkalommal adnak elő a nagyszínházban. 2011-ben már bebizonyosodott: kompaktabbá vált így a fesztivál, amelyet kiegészítő rendezvényekkel is igyekeztek még népszerűbbé tenni. Információink szerint az idei verseny részleteiről március elején tart sajtótájékoztatót [namelink name="Havas Ágnes"], a fesztivált szervező Armel Produkció igazgatója Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!