Orbán: A határig meg kell építeni a sztrádákat

Az autópályának örül, a 47-es út ügyét ostobának tartja, Vásárhelyt politikai laboratóriumnak nevezi, a makói helyzetet pedig súlyosnak látja Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke. A korábbi kormányfő, aki legidősebb lánya javaslatára változtatott frizuráján, és karácsonykor kemencében süt felcsúti kacsát, Budapesten adott interjút lapunknak.

Orbán szerint a makói helyzet még súlyosabb, mint a vásárhelyi. Fotó: Rónai Gergely

– Néhány hónapja megváltozott a külseje, például hosszabb lett a haja. Új tanácsadója van?
– Talán annyira nem látványos a változás, de női tanácsra történt – felelte kérdésünkre Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke, korábbi miniszterelnök. – Egyik reggel a legidősebb lányom, aki tizenhat éves, azt mondta nekem: „Azzal az unalmas választékoddal már igazán csinálhatnál valamit”. Megkérdeztem, mégis mire gondol. „Legalább hozd be középre és fésüld hátra.” Úgyhogy ennyit tudtam tenni az ügy érdekében. Tanácsot egyébként csak a család hölgytagjaitól fogadok el, ők pedig sokan vannak, és határozott véleményük van. Olykor egy velük folytatott beszélgetés nehezebb, mint egy éles parlamenti vita – tette hozzá a pártelnök nevetve.

– Komolyra fordítva a szót: igazi örömünnep volt a hét végén Szegeden, végre elérte a várost az M5-ös autópálya. Mit szól hozzá?

– Örülök. Ha Magyarország ki akarja használni az adottságait, a határig meg kell építeni a sztrádákat. Sőt, ha elég erős a gazdaság, jó, ha a határon túli építkezésekben is részt tudunk venni magyar cégek révén. Szeged ennek a folyamatnak egy kiemelt állomása, innen már csak egy lépés, hogy a magyar–szerb határig el tudjuk vinni az autópályát, és hazánk egyik legfontosabb gazdasági esélyét, az észak-déli közlekedést és az abban rejlő üzleti lehetőségeket megragadjuk. Fontos gazdaságtörténeti tényről beszélünk, a szegediek számára pedig, gondolom, érzelmileg is jelentős esemény volt a hétvégi. Tehát nem az ünnep napján, hanem később kell foglalkozni azzal a kérdéssel, hová lett az a rengeteg pénz, ami az autópályára ment, tekintettel arra, hogy kétszer annyiért épül ma a sztrádák kilométere, mint korábban. De ez tényleg nem az ünnepre tartozik.

– Vásárhelynek viszont egyelőre kevesebb oka van ünnepelni: a 47-es úton jövőre sem szélesítik ki azt a 4,5 kilométeres, kétsávos szakaszt, amelyért már tüntettek is az emberek.

– A helyzet az, hogy Vásárhely politikai büntetésben van. Most már nem a huszadik század közepén élünk, tehát nem lehet minden vásárhelyit eltávolítani, ezért Vásárhelyt magát szigetelik el. Az eljárás ostoba és embertelen. Mert lehet, hogy egy ország vezetésének nem tetszik egy város politikai hangulata, de ez nem jogosítja föl arra, hogy büntesse az embereket. Ráadásul egy halálútnak nevezett szakaszról van szó, ahol évente több család szenved el pótolhatatlan veszteséget. Ennek az állapotnak a megszüntetése nem politikai, hanem emberi kérdés.

– Az utóbbi hónapokban sok más is történt Vásárhelyen, amely miatt a város az országos érdeklődés középpontjába került. Mit gondol a József Attila-szobor körüli, illetve a „feleségverős közvélemény-kutatás” néven elhíresült botrányról?

– Én úgy gondolom, Vásárhely laboratóriummá vált. A város politikai meggyőződését a baloldal minden lehetséges eszközzel megpróbálja megváltoztatni. És miután Vásárhely minden nehézség ellenére szépen fejlődik – azt kell mondanom, bárcsak olyan lenne az egész ország, mint Vásárhely –, ezért a kritikák, amelyek persze mindig lehetnek jogosak, eltörpülnek a sikerek mellett. Józan politikai ésszel nem nagyon remélhető, hogy az emberek elfordulnak a város mostani vezetőitől. Ilyenkor pedig nem kell mindenáron megkísérelni a győzelmet. Vagy ha mégis, ahogy a szocialisták teszik ezt, csak alantas eszközökhöz nyúlva remélhetnek sikert. És ezt mindenki megszenvedi, előbb-utóbb rájuk is vissza fog hullani egyébként.

– Makón sincs nyugalom mostanság. Úgy tűnik, a Polgári Szó című kiadvány után Martonosi Györgynek megerősítésre van szüksége, pénteken Lázár János megyei elnökkel tartott sajtótájékoztatót.

– A makói helyzetet még súlyosabbnak látom. Bennem még mindig rossz reflexeket ébreszt, ha azt hallom: sajtórendészeti vétség. Ez az üzenet, amit Makóról az egész országnak küldtek, a legrosszabb időket idézi. Ha véleményed van, ha azt megpróbálod eljuttatni másokhoz, és az a hatalomnak nem tetszik, akkor barátom, a legrosszabbul járhatsz – ez az üzenete annak, ami most ott történt. Természetesen a sajtóval szembeni kritikának van tere és eszköze, de ez sohasem lehet a büntetőjog. Ez polgárjogi kérdés.

– De a feljelentést, úgy tudjuk, épp egy Fidesz-tag tette.

– Nem maga a feljelentés az érdekes, hanem hogy a hatóság mit lép. Szerintem sajtóügyben a büntetőjogi eljárások sohasem indokoltak.

– Hogyan kell elképzelni a karácsonyt Orbánéknál?

– Mi a magyar családok hagyományos ritmusában ünnepeljük a karácsonyt. Szenteste szűk családi körben vagyunk, 25-én az egyik nagyszülőhöz utazunk Szolnokra, 26-án pedig a másik nagyszülőhöz és testvérekhez Székesfehérvárra. Természetesen az otthoni készülődés a legizgalmasabb. Öt gyermekünkből kettő van abban a korban, hogy még nem díszíthet karácsonyfát. Ők még nem értik, hogy akkor is a Jézuska hozza, ha az emberek díszítik. Az a legnagyobb élmény, amikor a legkisebb, aki még beszélni sem tud, belép a szobába, és meglátja a fát. A feleségemmel egyébként ilyenkor már arról is tárgyalunk, ki mit vállal a karácsonyi menüből.

– Ön is szokott főzni?

– A húsok elkészítéséért vagyok felelős.

– Állandó a menü szenteste?

– Általában. Van borleves – persze a gyerekek ebből nem kaphatnak, nekik mást főz a feleségem. A szigorúan kukoricán hizlalt kacsát pedig – amit a falumból, Felcsútról vásárolok – én sütöm, kemencében. Ha van hozzá kedvem, megtöltöm, ha nem, egyszerűen csak megsütöm. És kacsa- meg libamájat is készítünk ilyenkor. Amikor hideg van decemberben, karácsony előtt vágunk disznót, és disznótoros is kerül az asztalra. Úgy tűnik, idén ez elmarad.