Szeged és környéke

2012.02.13. 19:28

Orbán csendes tengerről, B. Nagy konszolidációról beszélt

Budapest - Pozitívan értékelték Orbán Viktor parlamenti felszólalását az általunk megkérdezett Csongrád megyei országgyűlési képviselők. Az ötpárti együttműködésben egyikük sem bízik – derült ki hétfőn a Parlamentben, az országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján.

Gonda Zsuzsanna

A 14 Csongrádi megyei országgyűlési képviselőből 11-gyel találkoztunk a tavaszi ülésszak első ülésén a Parlamentben hétfőn. Lázár Jánost (Fidesz) és Varga Gézát (Jobbik) nem láttuk – előbbi sajtóinformációk szerint betegség miatt hiányzott. [namelink name="Ujhelyi István"] (MSZP) korábban lapunknak azt mondta, hogy a Borsodból érkező éhségmenettel tart. [namelink name="Zagyva György Gyula"] (Jobbik) később futott be.

A 13 órakor kezdődő ülésre érkező [namelink name="Budai Gyula"] elszámoltatási kormánybiztos bizalmatlanul méregette lapunk fotósát. Kik vagyunk és mit akarunk – tudakolta. Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter viszont szó nélkül vette tudomásul a fényképezést. [namelink name="Fellegi Tamás"], az IMF-tárgyalások vezetője hátizsákkal érkezett, B. Nagy Lászlóval, a Csongrád megyei kormányhivatal vezetőjével, aki néhány szegedi újságíróval sétált be a Kossuth térre, pedig poénkodtak a parkolóban: „már azt hittem, te is az éhségmenettel jössz."

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea  (képgaléria)


B. Nagy Lászlóval arról beszélgettünk, mire számít a tavaszi ülésszakban. – Annyi kétharmados törvény biztosan nem lesz, mint az előzőben. Konszolidáltabb parlamenti félév vár ránk, a törvénykezéssel összefüggő esetleges problémákat ki fogjuk javítani – mondta. Az egyik legfontosabb munka szerinte az egyházügyi törvény újratárgyalása lesz, és fontos feladat a gazdasági helyzetre való reagálás is. Szerinte az ötpárti együttműködésre eddig is lehetett volna esély, „de valószínű, hogy az ellenzéki pártok nem szeretnének feloldódni abban, hogy egyetértenek a kormánypárttal, ezért nem nagyon hajlandók nyilvánosan együttműködni."

B. Nagy közölte azt is, hogy az Új Széchenyi terv pályázatán az Algyő-Szeged ivóvízminőség-javító programban 3 milliárd 99 millió forintot nyertek a pályázók. Kiemelte: egy év alatt 26,3 milliárd forintnyi sikeres pályázatot adtak be Csongrád megyében, 970 projekt közül 454 nyert.

Galéria kép

Az ülés elején [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök napirend előtt mintegy 8 percben beszélt. Szerinte azzal, hogy a magyarok nem mondtak azonnal igent egy „kidolgozatlan, homályosan megfogalmazott európai pénzügyi paktumra", elértük, amit akartunk. Magyarország egyrészt kiharcolta, hogy az új, közös költségvetési szabályok csak az euroövezetre lesznek érvényesek. Ezen kívül az adóharmonizáció ma teljesen ellentétes az ország érdekeivel, a versenyelőnyünket veszélyeztetné,ezért erről nem mondhatunk le. Fontos eredmény tehát, hogy az adóharmonizáció nem része a pénzügyi paktumnak – mondta a miniszterelnök, aki szerint most már nincs akadály a magyar csatlakozás előtt.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


– Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket, és 2012-ben is jelentős esélyünk van, hogy gyarapodjunk tapasztalat dolgában – jósolt Orbán, aki hangsúlyozta azt is: Magyarország jövője az EU keretein belül van, és az ország az unió bővítésének erőteljes szószólója. Az ellenzékkel kapcsolatban úgy fogalmazott: vannak, akik a nyugati üzlettársaik szoknyája mögé szaladnak, amikor támadás éri Magyarországot, és vannak, akik fejjel mennének a falnak, senkivel nem akarnak megegyezni. Egyik magatartás sem célravezető. Az Országgyűlés dolga megküzdeni a magyar emberekért. Ha határozottan és okosan kiállunk magunkért, el tudjuk érni, amit akarunk – fogalmazott a miniszterelnök.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


A frakciók reagálása alatt a karzatról a megyei politikusokat figyeltük. [namelink name="Jávor Benedek"] (LMP) beszéde alatt [namelink name="Botka László"] (MSZP) újságot olvasott, [namelink name="Mágori Józsefné"] (Fidesz) pedig levette a csizmáját. Amíg [namelink name="Balczó Zoltán"] (Jobbik) beszélt, [namelink name="Nógrádi Zoltán"] (Fidesz) és [namelink name="Kalmár Ferenc"] (KDNP) telefonált, de nem egymással, mert a mórahalmi polgármester hamarabb letette. Orbán Viktor viszontválasza után sok képviselő elhagyta az üléstermet, mi pedig a Csongrád megyeieket kértük, hogy reagáljanak a miniszterelnöki beszédre, és saccolják meg az ötpárti együttműködés lehetőségét.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


Kalmár Ferenc szerint Orbán szokatlanul tömören, de lényegretörően beszélt. – Az uniós viszonyainkat és támadásokat tette helyre azzal, hogy kinyilvánította: az EU-n belül próbáljuk a sorsunkat rendezni, és európai keretek között, a magyar érdekek képviseletével megyünk tovább. A képviselő nem hiszi, hogy különösebb együttműködés várható a parlamenti pártok között, hiszen „a három ellenzéki párt sem tud az alapideológiája miatt normálisan együtt dolgozni. Esetleg ügyek kapcsán lehet arról szó, hogy a kormánypárttal együttműködjön valamelyik ellenzéki párt."

Előbb-utóbb úgyis bemegyünk
Amíg a képviselők üléseztek, az Alkotmány utcában a Miskolcról érkező éhségmenetet lezáró demonstráció zajlott. A résztvevők közül többen elégedetlenek voltak a helyszínnel, és a Kossuth térre vonultak. Azt mondták, nem azért gyalogoltak 200 kilométert, hogy táncoljanak és bulizzanak (az Alkotmány utcai színpadon zene is szólt). „Előbb-utóbb úgyis bemegyünk. Ha nem ma, akkor holnap" – mondta a parlament előtt az előtte álló rendőröknek egy nő. – Örömteli, hogy a kormány belátta: az értelmetlen szabadságharc csak károkat okoz Magyarországnak. Az Európai Unió a közös értékeket kérte számon a magyar kormány intézkedésein, hiszen 2004-ben, amikor csatlakoztunk, elfogadtuk ezeket: a szabadságot, a demokráciát és hogy senkinek nem lehet korlátlan hatalma – fogalmazott Botka László, aki reméli, a kormány részéről nem csak üres kommunikáció mindez. A szegedi polgármester szerint kirakatkonzultációra nincs szükség a pártok között, de tartalmira annál inkább. – Meglehetősen értelmetlen, hogy a választási eljárási szabályokról hirdettek ötpárti konzultációt, de ezek kiegészítik a már elfogadott antidemokratikus választási törvényt. Álságos dolog, hogy a választási törvényhez nem kérték az együttműködést, de ahhoz igen, hogy majd hogyan fog működni az általuk létrehozott rendszer. Ez ál-együttműködés – hallottuk Botkától.

Első ülésnap a Tisztelt Házban - megyei képviselőkkel. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


[namelink name="Bohács Zsolt "](Fidesz) szerint Orbán Viktor beszéde „mindenki számára pozitív megnyilatkozás volt". A miniszterelnök világossá tette, hogy „Magyarországnak vannak olyan gazdasági lehetőségei, amelyek miatt nagyon fontos területnek minősülhet, és amelyek más országok számára nem adottak." – Magyarországnak szüksége van támogatásra az ellenzék részéről nemzetközi színtéren, ez is kiderült a beszédből, ahogy az is, hogy az ország nyitott minden olyan felkérésre vagy módosításra. ami valóban indokolt. Az együttműködés lehetőségéről azt mondta, a Jobbik részéről több alkalommal tapasztaltak támogató magatartást. Ők eddig is törekedtek az egyeztetésre, szerinte sajnálatos, hogy az LMP és az MSZP ebben nem volt partner. – Remélem, hogy ezt követően nem fognak mindenen megsértődni, és valóban dolgozni fogunk azért, hogy Magyarország minél jobb elbírálásban részesüljön akár a piacok, akár az unió előtt – hangsúlyozta Bohács Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!