Szeged és környéke

2014.05.22. 22:57

Orbán előtt érdemes permetezni

Csongrád megye - Nem volt komoly fagy, jókor jött az eső, látszanak a fürtkezdemények: a gazdák szerint álomszép lett a szőlő a szegedi borfesztivál idejére. A Homokhátságon vannak olyan tőkék, amelyek átvészelték a két évvel ezelőtti fagyot, és élnek, de ha átvágják őket, látszik: a törzsnek csak negyedrésze eleven.

Bakos András

A hegyvidéki szőlőkben voltak viharkárok az elmúlt két hétben, talajeróziót is megfigyeltek. A mi vidékünkön ez nem jellemző, az eső viszont nagyon jól jött. Tóth István ásotthalmi borász arról számolt be, hogy kiteljesedett és virul a növény, eddig szép termés mutatkozik. Az ásotthalmi szőlőkben erőteljes atkafertőzöttséget figyelt meg, ez ellen védekezni kell. Ezt említette a többi szőlőtulajdonos is. [namelink name="Ungerbauer György"], a Csongrádi borvidék elnöke azt mondta, nem a gubacsatkára kell gondolni, amely meggyűri a leveleket, inkább arra, amelynek a kártétele csak a hajtások állapotán vehető észre. A csongrád-bokrosi szőlőiskola-tulajdonos a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezést is időszerűnek látja.

Fürtkezdemények látszanak a szőlőn Mórahalom közelében. A gazdának eddig nem lehet semmi kifogása. Fotó: Karnok Csaba

Fürtkezdemények látszanak a szőlőn Mórahalom közelében. A gazdának eddig nem lehet semmi kifogása. Fotó: Karnok Csaba
Ez az időszak a hagyományoshoz képest máshogyan zajlik azokban az ültetvényekben, amelyeket biomódszerrel művelnek. A csongrádi Bodor László látott olyan szőlőterületeket, ahol a rügyek és hajtások nedvességét szívó atkák nyoma jobban látszik, és olyat is, ahol egyáltalán nem. Ez fajtától és az ültetvény korától is függ. Bárhogyan is, ő ez ellen nem tud elég hatékonyan védekezni. – Atka ellen való bioszer nincs, mi kénes permettel dolgozunk, ami gyéríti valamelyest ezeket – mondta [namelink name="Bodor László"]. – Ebből a szempontból is jól jött az eső, mert a szőlő felfrissült, most „kinövi" az atkát. A peronoszpóra és a lisztharmat ellen már tényleg érdemes permetezni, ezt mi is meg szoktuk ejteni, még Orbán-nap előtt.

Teljes csere a fagy után

Hosszú évekre rányomta a bélyegét a dél-alföldi szőlőkre a 2012 elején tapasztalt mínusz 20-25 fokos hideg, amikor fás részek is sérültek. Ez már abban az évben, májusban látszott, a hajtások alapján az előző évi termés 20-30 százalékára számítottak. A fagy nem egyformán pusztított mindenütt. Ungerbauer György azt tapasztalja, feléjük azok a törzsek, karok, amelyek az akkori hideget átvészelték, most szépen veszik föl a tápanyagot. [namelink name="Tóth István"] viszont úgy látta, hogy Ásotthalom, Mórahalom környékén ha átvágnak egy olyan tőkét, amely 2012-ben megmaradt, látszik, hogy a törzs negyede él. Ezért sokan úgy döntöttek már tavaly, hogy lecserélik a szőlőt. Ő még reménykedett, de az egymás után kipusztuló tőkék láttán végül a teljes csere mellett döntött. „Ilyenkor sír az ember lelke" – mondta az ásotthalmi borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!