Szeged és környéke

2010.10.27. 22:05

Orgonára gyűjt Zsombó

Zsombó - Karácsonyra orgonát kap a zsombói templom – évtizede gyűjtöttek rá, úgy tűnik, sikerül külföldről egy használtat venni.

Timár Kriszta

Bár 82 éve van temploma Zsombónak, orgonaszót még nem hallgathatott a helybéli egyházközösség. Tíz éve merült fel az ötlet, hogy összefogással gyűjtést kezdeményezzenek – évekig csordogáltak is az adományok, de a zsombóiaknak be kellett látniuk: száz év alatt sem tudnának összeadni akkora összeget, amelybe egy új hangszer kerülne. – Nekiálltunk használt, de jó állapotú orgonát keresni külföldön, [namelink name="Mádi György"] plébános pedig 2009-ben alapítványt hozott létre, hogy a civil szférában is megindulhasson a gyűjtés – mondta el [namelink name="Kispéter Gábor"], a Kisboldogasszony-plébánia gondnoka. Az összefogás olyan nagy volt, hogy mostanra az orgona árának – több mint 5 millió forint – nagy része összegyűlt. Már ki is választották a megfelelőt: Németországból szállítják Zsombóra hamarosan. A hiányzó összeget szinte biztos, hogy sikerül összegyűjteni. Névre szóló sípjegyeket lehet vásárolni ezer, 3 és 10 ezer forint értékben, szombaton pedig koncertet is szerveznek az orgonáért. A hangszert várhatóan novemberben elkezdhetnek építeni, hogy karácsonykor megszólalhasson a Kisboldogasszony-templomban.

Címkék#Zsombó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!