Szeged és környéke

2010.07.19. 21:03

Örmény boom Szegeden

Szeged - Feltűnően nőtt az örmények száma Szegeden. Négy éve 53-an kérték felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe, most 139-en jelentkeztek. Kövér László, a Szegedi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke a szemükbe akar nézni.

Gonda Zsuzsanna

– Röhejes. Szegediként, örményként és képviselőként is szégyellem magam, hogy ilyen megtörténhet – reagált Kövér László, a szegedi örmény kisebbségi önkormányzat elnöke (és a Kövér Béla Bábszínház igazgatója) a Szegeden élő örmények létszámának meglepő gyarapodására. Amíg a 2006-os önkormányzati választáskor Szegeden 53-an kérték felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe, addig most a július 15-én lezárult határidőig 139-en jelentkeztek. Négy év alatt tehát vagy majdnem megháromszorozódott a szegedi örmény
kisebbség, vagy az új jelentkezők lehetőséget látnak
a kisebbségi önkormányzatban.

Kövér László az utóbbira tippel, szerinte valakik rászerveztek a közösségükre, a Dél-magyarországi Örmény Kulturális Egyesületre. 2002-ben is előfordult, hogy korábban nem létező, csak a választásra alakult szervezetek állítottak jelölteket, és indult olyan országos szervezet is, amelyik korábban „egy percig sem működött" Szegeden, és a „jelöltjeiknek sem volt semmi közük az örménységhez".

Költségvetési támogatás

A 2010-es költségvetés 36,5 millió forint támogatást tartalmaz az Országos Örmény Önkormányzat számára. Az Országos Cigány Önkormányzat 235 millió forintot, az ukrán 29,8 millió forintot, a szerb 49,6 millió forintot, a német országos önkormányzat 181,4 millió forintot kap.

Hogy most ki, vagy kik lesznek az ellenfeleik, egyelőre nem tudni, de Kövér László azt mondta, a szavazás napján a szemébe szeretne nézni azoknak az embereknek, akik örménynek vallották magukat.

Pozíciót szerezni egyébként állítólag nem a helyi, hanem az országos kisebbségi önkormányzatban éri meg. De az országos kisebbségi önkormányzati választáson csak azok lehetnek elektorok és kerülhetnek fel a listákra, akik már tagjai a települési önkormányzatoknak.

Szegeden 2006-ban 830-an voltak a kisebbségi választópolgárok. Most július 15-éig 1025-en vetették fel magukat a kisebbségi választói jegyzékbe. A görögök például „darabra" megvannak, négy éve és most is 38-an jelentkeztek. A szlovákok és a bolgárok száma is közel ugyanannyi, mint a legutóbbi választáskor. Az örményeken kívül a horvátok lettek feltűnően többen. A 2006-os 42 főhöz képest most 112-en jelentkeztek. Tegnap nem értük el a horvát önkormányzat vezetőjét.

A kisebbségi önkormányzati választásokat a helyhatósági választással egy időben tartják. A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben.

Szegeden 11 kisebbségnek van önkormányzata, októberben mind a 11 választhat képviselőket.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!