Szeged és környéke

2008.03.21. 21:14

Öröknaptár a szegedi Somogyi-könyvtárban

Szeged - Húsvétra a Somogyi-könyvtár Gárdonyi Géza 1894-es Örök naptárját ajánlja olvasói figyelmébe. Gárdonyi Géza írja Örök naptárja elején, hogy könyvéhez nincs szükség használati utasításra.

Munkatársunktól

Mi köze van a húsvétnak a naptárhoz? A jeles ünnep nemcsak szokásvilága miatt, hanem csillagászati szempontból is nagyon érdekes. A húsvét a keresztény vallás egyik legnagyobb szent ünnepe, úgynevezett „mozgó ünnep". Az ókeresztény időkben több alkalommal is vita tárgyát képezte, hogy pontosan mikor is ünnepeljék.

Gárdonyi Géza írja Örök naptárja elején, hogy könyvéhez nincs szükség használati utasításra. Egyetlen rövid és áttekinthető összeállításból kideríthető, hogy bármely év bármely hónapjának bármelyik napja a hét mely napjára esik. A naptárakon túl még számos érdekességet rejt a kiadvány. Tartalmaz névnapmutatót, anyasági naptárt, számba veszi a Szentírás egyes szakaszait is.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!