Szeged és környéke

2019.08.11. 14:05

Örömmel tanulnak, edzenek: a legjobb sportoló, tanuló és művész fiatalok egész évben keményen dolgoznak

Aki nem követi rendszeresen, talán nem is tudja, milyen sok szép eredményt hoznak Csongrád megyei fiatalok úgy a sportban, mint a tanulmányokban és a művészetek területén. Összeszedtünk néhány szép idei emléket. Fábián Fanni, Varga Jázmin, Kudella Panna például sportban jeleskedtek, míg Visi Patrícia, Szin Jázmin és Hunyadi Marcell Dávid reál tárgyakban hoztak szép versenyeredményeket.

Kancsár Tímea

– Nagyon boldog vagyok, hisz tudom, mennyi munka van mögötte. Még több önbizalmat ad a következő felkészülési időszakra, mert bizonyíték számomra, hogy képes voltam ezekre az eredményekre. És tudom, ha keményebben tovább edzek, még ennél is többet ki tudok hozni magamból. Az is benne van a szívemben, hogy Magyarországért úszom – fogalmazza meg lapunknak a 17 éves Fábián Fanni, egyéniben korosztályos Európa bajnoki ezüstérmes, váltóban Európa bajnoki aranyérmes úszó, mit érez, amikor sikeresen beér a célba egy ilyen nagy versenyen. A fiatal sportoló idén Oroszországban, Kazanyban az ifjúsági Európa bajnokságon lett második 200 méteres pillangóban.

Fábián Fanninak a tanulás is jobban megy az úszás miatt. Fotó: Török János

Fábián Fanninak a tanulás is jobban megy az úszás miatt. Fotó: Török János

Az „Év sportolója" és az „év csapata"

Számos szegedi fiatal sportolót, tanulót, művésznövendéket lehetne kiemelni a korosztályából, akik sorban hozzák megyénknek a szebbnél szebb eredményeket. A teljesség igénye nélkül tudjuk azonban szóba hozni őket. Hétről-hétre rácsodálkozhatunk, mennyi fiatal tehetséges gyöngyszem dolgozik keményen ezekért a szép eredményekért. Még a sportnál maradva, Varga Jázmin szegedi búvárúszó, a Muréna Úszó- és Búvárklub sportolója számára parádésan indult az idei egyiptomi junior világbajnokság. Kanyó Dénes tanítványa 400 méter felszínen új országos csúccsal bronzérmet szerzett. A magyar válogatott remekül kezdte a vébét, Linzenbold Zsófia 100 méteren lett bronzérmes, míg a 4x100 méteres mixváltó második helyen csapott a célba – írjuk július végén.

Varga Jázmin számára parádésan indult a világbajnokság.

Varga Jázmin számára parádésan indult a világbajnokság.

Idén márciusban az „Év sportolója" Szentesen Kudella Panna, a Szentesi Vízilabda Klub játékosa lett. A 2018-as teljesítménye alapján nyerte el a kitüntetést: június elején megnyerte a serdülőbajnokságot, a pontvadászat gólkirálynője lett, miközben rendszeresen lehetőséget kapott az OB I-es felnőtt csapatban is. Tagja volt az ifjúsági és az U19-es nemzeti válogatottnak, velük vb 6. helyet és EB harmadik helyet szerzett. Az év legjobb Csongrád megyei utánpótlás-sportolójának is megválasztották. Az „Év csapata" a Szentesi Vízilabda Klub serdülő lány csapata lett, akik az országos serdülő lány- bajnokságon 1. helyezést értek el.

Kudella Panna

Kudella Panna

Mentális matematika

De nincs megállás a kajak-kenu utánpótlásban sem. Megint tarolt az NKM Szeged VE: 14 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek a Sukorón rendezett gyermek és kölyök magyar bajnokság, Kolonics György Emlékversenyen. A fiatalok közül a kenus Kiss Ágnes két egyes számot is megnyert, de Paragi Petra és Gyányi Milán is hozhatott haza egyéni magyar bajnoki címet.


Ha átevezünk a tanulmányi versenyek témához, szintén rengeteg kiváló eredmény született, csak idén. „A mentális matematika Magyarországon még kevéssé ismert módszer, amit bizonyít az is, hogy egyedül Szegeden tanítják. Lényege, hogy művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mintha számológéppel tennék. Rendeznek belőle különböző nemzetközi versenyeket is, amelyeken soha nem szerepelt még magyar induló. A németországi Rekenben rendezettjunior-Európa-bajnokságon azonban egy tízéves szegedi kislány, Szin Jázmin képviselte hazánkat. Fejben kell húszjegyű számokat összeszorozni vagy éppen köbgyököt vonni. Szin Jázmin a legjobb öt között végzett, pedig a versenyfeladatokra csupán 3 hónapot készült" – írtuk.

Szin Jázmin

Szin Jázmin

A legjobb felvételi dolgozat

Lapunkban olvashattuk: „Idén 98 pontos volt a legjobb felvételi dolgozat a nyolcadikosok között – abból is az egész országban mindössze kettő született. Az egyiket egy szegedi diáklány írta. Visi Patrícia, a Madách Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulója matematikából maximális pontot ért el, a két pontot két apróságon veszítette el a magyardolgozatában. Patrícia egyébként nem véletlenül írt ilyen kiemelkedő felvételit: amellett, hogy kitűnő tanuló, és heti 3 matematikaórájuk mellett tanáruk, Novák Zoltánné még egy felkészítő órát is tartott, a lány az előző évek összes felvételi feladatsorát megoldotta. Ráadásul nem is egyszer. A kiváló tanuló a szegedi Deák-gimnázium speciális angol tagozatát jelölte meg első helyen.

Visi Patrícia kiváló fejszámolásban. Fotó: Karnok Csaba

Visi Patrícia kiváló fejszámolásban. Fotó: Karnok Csaba

A Medve Szabadtéri Matekverseny fejtörőit 1500-an próbálták megoldani: a hat kategóriából hármat Csongrád megyeik nyertek. A rendhagyó szabadtéri rendezvénysorozat, mely idén tavasszal ünnepelte 20. születésnapját, Szegeden hetedszer rendezték meg. Például a Jegesmedve kategóriát, vagyis a 11-12.-esek versenyét a vásárhelyi Német László Gimnázium triója: Kovács Ádám, Kovács Imre és Gilinger Tibor nyerte.


Ahogyan arról már szintén beszámoltunk, négy magyar tanuló is aranyérmet szerzett a 30. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián, amelyet július 14. és 21. között Szegeden rendeztek meg. Hollóházi porcelánból készült aranyérmet akasztottak a nyakukba, többek közt Hunyadi Marcell Dávidnak, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzősének is.

Hunyadi Marcell Dávid

Hunyadi Marcell Dávid

Botinak a zongora és a sport is fontos

A 10 és fél éves Szőke Botond a szegedi Madách Imre Két tanítási nyelvű Általános Iskola 5. osztályos tanulója. Eddig minden évben kitűnő eredménnyel zárta az iskolai éveit, amely miatt az elmúlt négy évben szerepelt a kitűnő tanulók listájában lapunk SZIN 5-ös mellékletében. Boti óvodás kora óta kötődik a zenéhez, már

5 évesen is a Király Kőnig Péter Alapfokú Művészeti Iskolába járt zenei előképzőre, aztán a hangszer választásnál a zongora mellett tette le a voksát, amit immár 5 éve tanul. Családi kötődése révén Kárászy Szilvia zongoraművész segíti tanácsaival egy-egy új zenei darab megtanulásánál. Egyik legkiválóbb zongora verseny eredménye: FANTAST Nemzetközi Zenei Vetélkedő Óbecse (Szerbia): Szóló zongora kategória 2. helyezés. A korosztályos versenyt az óbecsei Petar Konjovic Zeneiskola szervezésében idén 8. alkalommal az Óbecse mellett lévő Bogdan Dunderski kastélyban rendezték meg, amely az idén több mint 500 fiatal nemzetközi tehetséget gyűjtött egybe Szerbiából, Montenegróból, Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországról és Ausztriából. Botond számára a zene és tanulás mellett a sport is fontos, az utóbbi években versenyszerűen vízilabdázik. Idén júniusban az olaszországi Lignano Sabbiadoro-ban a HaBaWaBa Nemzetközi Vízilabda Utánpótlás tornán a Szegedi Vízipóló Suli U11 csapatával 120 csapat közül az előkelő 3. helyen végeztek a fiúk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!