Szeged és környéke

2011.04.17. 22:11

Örömünnep a Széchenyi téren

Csongrád megye - Autópálya-váró, kamionbúcsúztató hétvégénk volt. Szombaton nemcsak autóval, hanem gyalog és biciklivel is fel lehetett menni az M43-asra és a Móra Ferenc hídra. Vasárnap a szegedi Széchenyi téren rendeztek örömünnepet színes programokkal, koncertekkel.

Munkatársainktól

Szombaton hídfesztet és családi napot szervezett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.: megnyitották az emberek előtt az átadás előtt álló M43-ast. Az érdeklődők sétálhattak az Európában is egyedülálló technológiával megépített új Tisza-hídon, sőt még a belsejébe is bekukkanthattak. A rendkívüli alkalmat sokan kihasználták: egyrészt azért, mert a pálya szerdai átadása után már nem lehet megállni és nézelődni a hídon, másrészt azért, mert nem mindennap épül híd Szeged közelében.

Az autóval érkezők Szeged felől jövet a Fa-Villánál jutottak fel a pálya bal oldalára, ott, mint egy kétsávos főúton, haladhattak, parkolni a leállósávban lehetett. A jobb pálya a gyalogosoké és a bicikliseké volt, és innen szállt fel délután 2-kor a sárga helikopter is, hogy a magasból lefényképezzék a Szeged és a Makó városnevet formázó tömeget. A felbukkanó celebek között Katus Attilát és Papp Gergőt láttuk.

Látogatók a Móra Ferenc - az M43-as hídján. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Vasárnap délután a szegedi önkormányzat rendezett különleges autópálya-váró és kamionbúcsúztató ünnepséget a Széchenyi téren. Az utolsó, a városon áthaladó kamionnak integethettek jelképesen az itt élők – a Szeged fellélegezhet! feliratú monstrum már napok óta a téren állt. Vasárnapra megnyílt a veterán jármű színpadot rejtő oldala: a Kozmosz Egyesület akrobatikus rock and roll bemutatót tartott, a Dumaszínház tagjai, [namelink name="Beliczai Balázs"] és [namelink name="Lóránt Barnabás"] megnevettették a közönséget.

Örömünnep a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


[namelink name=" Botka László"] polgármester beszédében elmondta: azért igazi örömünnep az M43-as átadása, mert a szegediek több évtizedes vágya teljesült, pár nap múlva kivezetik a tranzitforgalmat a városból. Hangsúlyozta azokat az előnyöket, amelyeket a város élvez azzal, hogy két európai nemzetközi folyosó mellett fekszik. A beszéd végén zöld lufik százait engedték fel a levegőbe: ezek az "elszálló kamionokat" jelképezték. A nap [namelink name="Király Viktor"] élő koncertjével és utcabállal zárult, amelyhez a zenét a Zsomboy's együttes szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!